Dat het ouderschap een ongelooflijke impact kan hebben, ondervond Philippe Morgese kort na de geboorte van dochter Emma Rose: zijn vrouw werd depressief en een breuk volgde.
Lees verder onder de advertentie
Op Babble geeft hij vaders een belangrijke boodschap mee: ‘Negeer de signalen van een postnatale depressie niet.’
Lees verder onder de advertentie
Verslagen
Ondanks dat de bevalling van zijn vrouw erg moeizaam verliep en hun dochter (onverwachts) werd geboren via een keizersnee, waren Philippe en zijn vrouw enorm gelukkig met hun baby. ‘We waren ervan overtuigd dat we dit samen konden’, zo schrijft hij. Maar toen het stel thuis kwam, pakte het toch anders uit: Philippe’s vrouw had veel pijn van de bevalling, borstvoeding geven deed zeer en ze voelde zich verslagen. Philippe: ‘Ik vertelde haar constant dat ze mooi was en dat ze het goed deed als moeder.’
Toen de littekens waren geheeld, leek zijn vrouw weer zichzelf te worden. ‘Maar nu ik terugkijk, denk ik dat ze alleen maar probeerde om haar gevoelens weg te stoppen. Ze was veranderd en zocht haar heil in alcohol. Ook werd ze enorm onzeker en was ze bang dat ik vreemd zou gaan.’ Dit gedrag zorgde ervoor dat Philippe vluchtte in zijn werk: ‘Ik werd moe van hoe ze mij behandelde en toen onze dochter één werd, gingen we uit elkaar.’
Lees verder onder de advertentie
‘Luisterend oor’
Nu, zelfs negen jaar later nog, vecht zijn ex tegen haar depressie. En daarom wil hij één ding duidelijk maken: ‘Het is belangrijk voor partners om signalen van een depressie op tijd te herkennen. Dus kijk naar de moeder van je kind en bedenk dat ze niet altijd zullen zéggen dat ze zich rot voelen. Wees een luisterend oor.’
Mijn dochter leert praten. Ik vind het werkelijk een van de schattigste fases tot nu toe. Die brabbelende dreumes die allemaal grappige dingen zegt: het is om van te smelten. Het levert alleen ook weleens gênante situaties op.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Je denkt dat je iemand in huis haalt om op je kinderen te passen, maar intussen wordt je voorraadkast geplunderd en verdwijnen er sieraden. Wat begon als een klein vermoeden, groeide bij Carla uit tot een regelrechte mini-detectivezaak.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.