Sinds het zoontje van Manon naar de basisschool gaat, kijkt ze met andere ogen naar het schoolplein. Wat haar vooral opvalt, is het grote aantal kinderen met overgewicht — en de inhoud van hun lunchtrommels verbaast haar misschien nog wel meer.
Lees verder onder de advertentie
Manon: “Sinds een paar jaar gaat mijn zoontje naar de basisschool. Een openbare school in ons dorp, lekker dichtbij huis, met een speelplein vol schommels en glijbanen. Wat ik niet had verwacht, was hoe erg ik zou schrikken van iets anders. Iets dat me tot op de dag van vandaag bezighoudt: het aantal kinderen met overgewicht.
Lees verder onder de advertentie
Overgewicht
Elke ochtend breng ik mijn zoon naar school. En elke ochtend zie ik het weer: jonge kinderen van acht, tien en twaalf jaar, met een lijfje dat zichtbaar te zwaar is. Geen babyvet of een beetje mollig, maar echt overgewicht. En het zijn er niet een paar, het zijn er veel. Veel meer dan ik had verwacht.
Lees verder onder de advertentie
In het begin dacht ik: misschien zie ik het verkeerd. Misschien zijn het groeispurts, tijdelijke fases. Maar toen begon mijn zoon thuis te vertellen over wat zijn klasgenootjes allemaal meekrijgen in hun lunchtrommel. En toen werd mijn verbazing alleen maar groter.
‘Hij had cola bij het fruitmoment’, zei mijn zoon over een vriendje. Of: ‘Zij had chocoladekoekjes en een zakje chips in haar broodtrommel!’ En dan nog verhalen over witte boterhammen met dikke lagen chocopasta en hagelslag. Bijna geen kind dat volkorenbrood eet, laat staan iets van groente of iets hartigs. Het fruitmoment — dat ik naïef had ingebeeld als een rustmomentje met een appel of mandarijn — blijkt voor sommigen een verkapte snoeppauze met mini donuts, koekjes of Luikse wafels.
Laat ik duidelijk zijn: ik ben geen moeder die denkt dat je alleen maar speltcrackers en komkommer mag eten. Bij ons thuis is er ook ruimte voor een koekje, of limonade in het weekend. Maar wat ik zie — en hoor — voelt uit balans. Het lijkt alsof het ongezonde het nieuwe normaal is geworden. Alsof suiker het hoofdingrediënt van de schooldag is.
Lees verder onder de advertentie
En dat wringt. Niet omdat ik wil oordelen, maar omdat ik me oprecht zorgen maak. Want als kinderen op deze leeftijd al zoveel suiker en vet binnenkrijgen, wat doet dat dan met hun gezondheid op de lange termijn? Hoe leren ze dan ooit gezonde gewoontes aan?
Zwarte schaap
Ik betrap mezelf erop dat ik er iets van wil zeggen. Misschien eens voorzichtig polsen in de ouder-WhatsAppgroep? Of de juf vragen hoe het voedingsbeleid van school eruitziet? Maar dan twijfel ik weer. Wil ik bekendstaan als ‘die moeder’? De bemoeial? Het zwarte schaap in de oudergroep?
Lees verder onder de advertentie
Tegelijkertijd knaagt het, want als niemand iets zegt, verandert er ook niets. En uiteindelijk zijn het wel onze kinderen die de gevolgen dragen.
De zoektocht
Voor nu houd ik mijn zorgen nog even voor mezelf. Maar ik blijf zoeken naar een manier om het gesprek open te breken. Want als het over de gezondheid van onze kinderen gaat, dan zou het eigenlijk geen taboe moeten zijn. Misschien begin ik met een vraag aan de juf. Of met een appje in de groep: ‘Hoe denken jullie over wat de kinderen meenemen naar school?’ Klein beginnen, maar wel beginnen. Want stilzwijgen voelt, eerlijk gezegd, nog veel ongemakkelijker.”
Lees verder onder de advertentie
Een gezonde bruine boterham mee naar school? Niet elke ouder vindt dit belangrijk of kan het betalen. Kinderen eten steeds ongezonder blijkt volgens onderzoek van het CBS. Frikandelbroodjes en koude patat in de broodtrommel van kinderen komt vaker voor dan je denkt.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.