Precies vijf jaar geleden kregen we in Nederland te maken met het coronavirus. Handen schudden werd strikt afgeraden, scholen gingen dicht en mensen bleven thuis. Mara, destijds 32 jaar, was in die periode hoogzwanger. Ze beviel tijdens de lockdown en deelt hoe dat eraan toe ging.
Lees verder onder de advertentie
Mara: “De laatste weken van mijn zwangerschap waren op zijn zachtst gezegd vreemd. Mijn dochter groeide in mijn buik, terwijl daarbuiten de wereld compleet veranderde. Elke persconferentie keek ik alsof het de ontknoping was van een spannende serie, want wanneer zou dit allemaal in vredesnaam ophouden? En dan was er nog die allesoverheersende angst: wat als mijn man niet bij de bevalling mocht zijn? Ziekenhuizen pasten hun regels elke week aan en ik kon alleen maar hopen dat hij niet op haar geboortedag geweigerd zou worden. Ik sliep slecht en droomde over een bevalling in complete eenzaamheid.
Lees verder onder de advertentie
Puffen met een mondkapje
En toen was het zover. Op een donderdagnacht begonnen de weeën. Die ene rit naar het ziekenhuis voelde onwerkelijk. We reden door een verlaten stad, alsof we illegaal buiten waren. Eenmaal bij het ziekenhuis werd ik direct naar een verloskamer gebracht, met een mondkapje op. Mijn man mocht mee, maar mondkapjes waren dus écht verplicht. Ik kreeg een CTG-scan, een infuus en ondertussen zat dat ding als een verstikkende lap stof over mijn gezicht. ‘Mag ie af?’ vroeg ik tussen twee weeën door. De verpleegkundige schudde haar hoofd.
Ik kan je vertellen: puffen met een mondkapje is niet hetzelfde als puffen zonder. Op een gegeven moment trok ik hem paniekerig naar beneden. ‘Sorry, ik stik’, pufte ik. De verloskundige knikte begripvol en zei: ‘Ik heb niets gezien.’ Ik krijg nog steeds de rillingen als ik denk aan dat benauwde gevoel.
Surrealistisch mooi
Een paar uur later was ze daar, onze dochter. Ons prachtige, kleine meisje. Wat mij even later opviel was de stilte om mij heen. Geen blije opa’s en oma’s in de gang, geen vrolijke visite met ballonnen. Alleen wij drieën, in een kamer. En hoewel dat ergens surrealistisch voelde, had het ook iets moois. Die eerste uren waren puur van ons. We hadden dit geflikt.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Kraamtijd in quarantaine
De weken erna waren een emotionele rollercoaster. Geen kraambezoek, geen knuffelende oma’s, geen vriendinnen die op de koffie kwamen. Ik videobelde mijn moeder terwijl ze snikkend naar haar scherm keek. ‘Ze ruikt vast heerlijk’, zei ze, terwijl ik mijn dochter dichter bij de camera hield. Er waren momenten waarop ik het oneerlijk vond. Waarop ik huilend op de bank zat, omdat ik haar wilde showen aan de wereld, maar die wereld op slot zat. Maar er waren ook momenten waarop ik dacht: misschien is het ook wel een cadeautje. Geen hordes mensen over de vloer, geen sociale verplichtingen, alleen wij als gezin, veilig in onze bubbel.
Lees verder onder de advertentie
Nu, vijf jaar later, is mijn dochter een energieke kleuter die natuurlijk niets meer weet van die vreemde start. Maar ik? Ik zal die periode, mijn eerste ontmoeting met haar én dat verdomde mondkapje nooit vergeten.”
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.