Marlien (36) brak haar zwangerschap af na de NIPT: ‘Ik kon het mijn kind niet aandoen’

Marlien (36) brak haar zwangerschap af na de NIPT: 'Ik kon het mijn kind niet aandoen'
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Wat doe je wanneer de NIPT – de Niet-Invasieve Prenatale Test – uitwijst dat je kind misschien een syndroom heeft? Marlien (36) vertelt erover.

Lees verder onder de advertentie

De NIPT

“‘Er is een afwijking gevonden op trisomie 18, de kans bestaat dat je kindje het edwardssyndroom heeft’. De verloskundige deelde het heel rustig mee. ‘Mógelijk?’, vroeg mijn vriend René. ‘Als in: ze weten het dus niet zeker?’ Volgens de verloskundige was bij meer dan 10% van de positieve uitslagen niets aan de hand. We konden nog kiezen voor vervolgonderzoeken, maar moesten hoe dan ook door naar de gynaecoloog.

Lees verder onder de advertentie

Mijn vriend en ik waren in shock. Ik was bijna dertien weken zwanger, we hadden nog aan niemand verteld dat we in verwachting waren. De kans bestaat altijd, dat je een kind krijgt dat iets mankeert. Maar in geen van onze families kwamen afwijkingen voor, en met mijn – toen – vierendertig jaar was ik net niet zó oud, dat mijn baby een verhoogd risico liep. Bovendien: we hadden al een gezonde dochter, Kirsten van anderhalf – bij wie we destijds overigens alleen een twintigwekenecho kregen aangeboden.

Gewenst

René en ik hadden het er wel over gehad, voordat ik zwanger raakte. Wat we zouden doen als ons kind het syndroom van Down zou hebben, of iets anders. Elk leven is gewenst, besloten we. Tenzij de handicap zo ernstig zou zijn, dat ons kind geen kwaliteit van leven zou hebben. Kinderen met patau- of edwardssyndroom – de twee andere chromosoomafwijkingen die met de NIPT worden opgespoord – worden vaak niet ouder dan een jaar, áls ze al levend ter wereld komen, en hebben ernstige verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen. Een kind met Down kan daarentegen vaak een gelukkig leven leiden.

Lees verder onder de advertentie

De uitslag

Ik was doodsbang voor een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Wat als die een miskraam zouden opwekken? Kop-in-het-zand-politiek, want als die test een ernstige afwijking zou bevestigen, wilden we de zwangerschap waarschijnlijk niet eens voortzetten. Pas met zestien weken durfde ik de knoop door te hakken. De uitslag van de vruchtwaterpunctie was zeldzaam maar onverbiddelijk: ons kind had 99% zeker het edwardssyndroom. We besloten de zwangerschap niet door te zetten. In het belang van ons kindje, dat zou lijden, maar ook in het belang van onze dochter. Wat zou de impact zijn op haar, om een hulpbehoevend broertje of zusje te krijgen, dat ze ook nog zou verliezen?

Lees verder onder de advertentie

Bevalling

Met ruim achttien weken werd ik ingeleid. Het was een helse bevalling; ik kon het emotioneel niet aan dat ons kindje levenloos ter wereld zou komen. De kans was groot dat ze later ook voor of tijdens de bevalling was overleden, maar dat verzachtte de pijn niet. Lisanne kwam na zes uur levenloos ter wereld, nu twee jaar geleden. Zwanger worden wil ik niet meer. Dat we met Kirsten een gezond kind hebben, is genoeg wonder, weten wij nu.”

Lees verder onder de advertentie

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken