Een verdrietige gebeurtenis voor Meghan Markle en haar man, prins Harry. Afgelopen zomer kreeg Meghan namelijk een miskraam. Ze schrijft er een openhartig stuk over in de New York Times.
Lees verder onder de advertentie
Met het stuk hoopt de hertogin het taboe op het verliezen van een kind te doorbreken.
Scherpe kramp
Meghan omschrijft het verdrietige moment dat ze haar miskraam kreeg. “Het was een ochtend in juli die net zo normaal begon als elke andere dag: ontbijt klaarmaken, de honden voeren. Nadat ik Archie’s luier had verschoond, voelde ik een scherpe kramp. Ik viel op de grond met hem in mijn armen en neuriede een slaapliedje om ons allebei kalm te houden. Het vrolijke deuntje stond in schril contrast met mijn gevoel dat er iets niet klopte. Ik wist, terwijl ik mijn eerstgeboren kind vasthield, dat ik mijn tweede aan het verliezen was.”
Lees verder onder de advertentie
Eenmaal in het ziekenhuis krijgen zij en Harry te horen dat ze inderdaad een miskraam heeft gehad. “Ik lag in een ziekenhuisbed met de hand van mijn man vast. Ik voelde de klamheid van zijn handpalm en kuste zijn knokkels, nat van onze tranen. Ik probeerde me voor te stellen hoe we hier weer uit zouden komen.”
Belangrijke vraag
In haar column omschrijft Meghan dat ze terugdacht aan een moment in Zuid-Afrika, toen een journalist haar vroeg of ze ‘oké’ was. Die vraag, die ze vrijwel nooit krijgt, hielp haar. “In het ziekenhuisbed, terwijl ik toekeek hoe het hart van mijn man brak toen hij de scherven van het mijne probeerde vast te houden, besefte ik dat de enige manier om te herstellen is dat we eerst vragen: ben je oké?”
Door de huidige coronasituatie en de vele lockdowns, maar ook door de verdeeldheid in de samenleving, voelen veel mensen zich volgens Meghan meer alleen dan ooit. Ze hoopt dat mensen daarom vaker aan elkaar zullen vragen hoe het gaat. Én dat iedereen ook eerlijk durft te antwoorden. Ook als het om een miskraam gaat, waar veel ouders mee te maken krijgen maar waar veelal nog een taboe op zit. “Een kind verliezen betekent een bijna ondraaglijk verdriet, dat door velen ervaren wordt maar door weinigen besproken wordt. Sommige mensen waren zo dapper hun verhaal te delen’, schrijft Meghan. ‘Zij openden de deur, wetende dat als één iemand de waarheid spreekt, het voor ons allemaal een reden is om dat ook te doen.”
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.