Dat het elke maand down under ‘feest’ is, is al niet fijn. Laat staan als je tijdens je menstruatie ook nog eens last hebt van vervelende kwaaltjes. Wat je eraan kunt doen? Wij geven tips.
Lees verder onder de advertentie
Bij ongeveer de helft van de vrouwen ontstaan er al enkele klachten voorafgaand aan de menstruatie. Ze zijn wat prikkelbaarder of hebben bijvoorbeeld last van depressieve gevoelens. Je noemt dat PMS: het Premenstrueel Syndroom. Heb je er veel last van, dan is het verstandig om regelmatig te bewegen. Hierdoor verminderen je klachten. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het helpt als je minder koffie drinkt en op let met alcohol en het eten van scherpe kruiden.
Helaas kun je tijdens je menstruatie ook last hebben van enkele nare kwaaltjes. Die zijn niet ernstig, maar wel vervelend: denk maar aan hoofdpijn of gevoelige borsten. De meest voorkomende menstruatiekwaaltjes op een rij:
Lees verder onder de advertentie
Hoofdpijn
Omdat het oestrogeengehalte in je bloed daalt tijdens je menstruatie, kan het zijn dat er flinke hoofdpijn komt opzetten. Veel vrouwen hebben hier ook last van bij het gebruik van de pil. Een pijnstiller die ontstekingsremmend werkt, kan soms wonderen verrichten.
Lees verder onder de advertentie
Gevoelige borsten
Ongeveer veertig procent van alle vrouwen heeft tijdens haar menstruatie last van gevoelige borsten. Ook dat heeft te maken met je hormonen. Het is verstandig om regelmatig te bewegen en ook hier te minderen met cafeïne-houdende dranken, zoals koffie. En een inkoppertje: help je borsten een handje en draag deze dagen een fijne, zacht zittende beha.
Lichte of zware pijn in je onderbuik: nog zoiets waar je last van hebt tijdens je menstruatie. Een paracetamol en warme kruik helpen meestal goed.Of drink een kop thee met rustgevende kruiden zoals kamille en venkel.
Vermoeidheid
Ben je behoorlijk moe als je ongesteld bent? Dan kan het zijn dat je wat meer ijzer nodig hebt. Eet die week dus wat meer vlees, eieren en verse groenten om je ijzerlevel op een goed niveau te houden en vermoeidheid te verminderen.
Lees verder onder de advertentie
Opgeblazen gevoel
Niet alleen pijn in je onderbuik kan ontstaan tijdens je menstruatie, je kunt ook last krijgen van darmklachten en een opgeblazen gevoel. Dat komt omdat niet alleen je baarmoeder, maar ook andere organen samentrekken als je ongesteld bent. Je kunt het leed enigszins verzachten door te kiezen voor een anticonceptiepil met weinig oestrogeen. En ook hier kan een pijnstiller helpen.
Lees verder onder de advertentie
Heb je elke maand erg veel last van menstruatieklachten en kun je er niets tegen doen? Neem dan contact op met je huisarts om je klachten te bespreken.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag