Co-sleeping? Daar zou Rosanne (39) nóóit aan beginnen. Dat voornemen hield ze ook 3,5 jaar vol. En nu ligt haar dochter elke nacht bij haar en haar man in bed.
Lees verder onder de advertentie
‘Alles deed ik volgens het boekje nadat onze dochter was geboren. Een gezond slaapritme, dat was mijn doel. En dus liet ik haar nooit in de box slapen maar altijd in haar eigen bedje. Ik leerde Emma dat ze zichzelf in slaap kreeg, door niet op elke kik af te rennen. En nooit sliep ze bij ons in bed. Het wierp z’n vruchten af. Zo’n drieënhalf jaar lang ging het perfect. Ik kon haar op haar eigen kamer op bed leggen, waarna ze het klokje rond sliep. Dat had ik toch maar even mooi gefikst, dacht ik trots. En ik wist zeker: ik zou mijn kind nóóit zomaar bij ons in bed laten slapen, hooguit als ze ziek was.’
Lees verder onder de advertentie
Gewoon streng zijn
‘Eerlijk gezegd keek ik weleens meewarig naar andere ouders die hun kinderen maar niet in slaap kregen en uiteindelijk elke nacht met hun kroost tussen zich in samen in bed belandden. Gewoon een beetje streng zijn, vond ik. Maar stiekem leek het me ook wel gezellig, zo’n warm wurmpje in bed, de zachte haartjes in je gezicht. Emma wílde niet eens bij ons in bed, zo streng had ik haar afgericht.
Lees verder onder de advertentie
Alles veranderde zo’n half jaar geleden. Ik las Emma voor in het grote bed, toen ze na een lange dag op het dagverblijf pardoes in slaap viel. Knorrend in haar Frozen-pyjama vond ik haar zo lief, dat ik het niet over mijn hart kon verkrijgen om haar weg te leggen. Die nacht sliep ze voor het eerst tussen mijn man en mij in. Het werd het begin van een vast ritueel.’
‘Na die nacht gebeurde het steeds vaker dat Emma in ons bed in slaap viel en er de hele nacht bleef liggen. Of dat ze wel in haar eigen bed sliep, maar ’s nachts wakker werd en dan tussen ons inkroop.
Lees verder onder de advertentie
Ik protesteerde weleens, want ik had haar toch niet voor niets zo goed in haar eigen kamer leren slapen? Maar als ik haar dan probeerde terug te leggen in haar bed, begon ze hartverscheurend te huilen en klampte ze zich als een angstig aapje aan mij vast. Misschien slap van me, maar dan ging ik meteen overstag. Deels ook uit luiheid en vermoeidheid: ik wil ’s nachts gewoon slapen en niet hoeven dealen met een hysterisch huilend kind. En mijn man is het daar gelukkig helemaal mee eens.’
Dááág, principes
‘Als ik vroeger hoorde over ouders die aan co-sleeping deden, vond ik dat maar niks. Maar nu doe ik het zelf ook en kom ik er ook gewoon eerlijk voor uit dat ik ervan geniet. Dat warme lijfje naast me, haar armpjes die ze om mijn nek slaat, de ochtendkusjes.
Lees verder onder de advertentie
Over twee maanden begint Emma op de basisschool: een nieuwe fase waarin ze zich steeds meer van mij los gaat maken en haar eigen leventje krijgt. Allemaal heel normaal, gezond en logisch, maar daardoor koester ik deze momenten nog extra. De tijd gaat zo idioot snel, voor ik het weet is ze een norse puber die mij niet eens meer in d’r buurt wil hebben.
Niet iedereen begrijpt mijn omslag. Mijn zus bijvoorbeeld verklaart me voor gek. Ze vindt het maar raar dat ik mijn principes overboord heb gegooid en nu precies doe waarvan ik gezworen had het nooit te zullen doen. Ach, als ik het zelf maar begrijp.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.