Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Eugenie (40) is single moeder van Lina (11) en Brian (9).
“Als kind werd ik op de basisschool structureel gepest en buitengesloten, dankzij een groepje zogenaamd ‘populaire’ meisjes in mijn klas. Zes jaar lang voelde ik me doodongelukkig. En nu heb ik zelf zo’n ‘populaire’ dochter.
Lees verder onder de advertentie
Eigenlijk: zo populair was Lina helemaal nooit. Maar toen we na mijn scheiding verhuisden, en ze in groep 5 in een nieuwe klas terechtkwam, zei ze: ‘Vanaf nu zorg ik dat ik erbij hoor.’ Dat kun je blijkbaar zomaar besluiten, want het gebeurde.
Pijnlijke herinneringen
Al op de eerste schooldag in haar nieuwe klas, sloten de vier populairste meisjes in de klas Lina in hun armen. Kinderen met wie ik meteen niet veel op had: ze liepen met een air over het schoolplein alsof de hele wereld hen moest dienen. Sociale dynamiek, ik weet het, overal gaat het hetzelfde. Maar het riep bij mij pijnlijke herinneringen op aan vroeger.
Lees verder onder de advertentie
Ik zag mijn dochter met de dag veranderen. Van een vrolijke stuiterbal die weinig gaf om kleding, werd ze een – wat Brian noemt – high class girl. Inmiddels gaat ze met een handtas naar school, bepaalt wie in de pauze met wat mag meespelen, en het allerergste: wie er niet bij horen. Waar ze het vroeger altijd opnam voor kinderen die minder makkelijk meekwamen, bezorgt ze diezelfde kinderen nu net zo’n helse schooltijd als ik zelf beleefde.
De juf heeft me al een paar keer aangesproken op het gedrag van Lina en haar vriendinnen. Terecht, maar zelf had ik het thuis natuurlijk al lang aangekaart, tijdens het avondeten. Dat ik best begreep dat ze erbij wil horen, maar dat dat nooit ten koste van anderen mag. En dat mensen met een eigen mening, die zichzelf durven zijn, altijd verder komen dan meelopers. Afijn, de hele riedel over lief zijn voor anderen en goed zijn zoals je bent.
Lees verder onder de advertentie
Al die goede adviezen slaat mijn prepuber volledig in de wind. Ik heb haar telefoon al een paar keer drie dagen afgepakt toen ik hoorde dat ze zich nog steeds als een kreng gedraagt. Een afspreekverbod met haar vriendinnen opgelegd. Het helpt allemaal niet. Hoe stop ik het meeloopgedrag van mijn dochter?”
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.