Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Shirma (34) woont samen met Dick (50) en is moeder van Shyanne (8) en Dylon (5).
“Het leek een goed idee, een huis kopen in een kleinschalig nieuwbouwproject, waar zo’n beetje alle nieuwe bewoners in verwachting waren. En dat was het ook, de eerste jaren. Met een groot deel van de pas bevallen moeders hielden we keuvelend de ene koffieochtend na de andere, borrelden met tien babyfoons op tafel, wisselden weetjes en onzekerheden uit en keken mee op alle baby’s die in een mum van tijd uitgroeiden tot bijdehante basisscholieren.
Met die laatste fase kwam ook het buitenspelen. En sinds die tijd gaat het mis. Waar alle kinderen met elkaar optrekken als een hechte familie, sluiten ze Shyanne structureel buiten. Ze doet niet kattig of naar, en vindt de meeste spelletjes leuk. Ik kan niet bedenken wat ze tegen haar hebben.
Wanneer ik het aankaart bij de andere moeders, zeggen ze allemaal dat hun kinderen dol zijn op mijn dochter. Ondertussen zie ik het gebeuren, hoe mijn dochter elke keer in haar eentje aan de kant staat bij tikkertje, omdat zij niet mee mag doen. Of hoe alle kinderen worden opgehaald voor het buitenspelen, maar ze onze huisdeur overslaan.
Sommige kinderen zijn meer teruggetrokken dan anderen, en plaatsen zichzélf daardoor soms buiten de groep. Maar daar is bij Shyanne geen sprake van. Ze is geen haantje de voorste, maar sociaal mankeert ze niets. In de klas heeft ze veel vriendinnen; elke maand heeft ze wel een kinderfeestje.
“Het doet natuurlijk ook pijn wanneer iedereen bij het basketbalveldje hangt, en niemand haar heeft uitgenodigd”
Lees verder onder de advertentie
Zelf begrijpt ze ook niet waarom het in de buurt minder botert en ze is er regelmatig verdrietig over. Het doet natuurlijk ook pijn wanneer iedereen na het avondeten nog even bij het basketbalveldje hangt, en niemand haar heeft uitgenodigd. Als ze er zelf op afstapt accepteren ze haar wel, maar blijft ze toch een beetje aan de zijlijn.
Ik ben ook weleens naar de kinderkliek gelopen om te vragen of ze Shyanne willen laten meespelen. Dan reageren ze verbaasd en betrekken haar bij hun spel zonder morren. Maar een dag later is het weer het oude liedje. Hoe doorbreken we dit patroon?”
Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.