Als een vader door zijn eigen kinderen mama wordt genoemd kijkt de wereld weleens verbaasd op. Transgender ouders lopen nog altijd tegen verouderde wetgeving en stigma’s aan.
Lees verder onder de advertentie
Charles (41) is gescheiden vader van Loki (15), Roan (14) en Lilly (8).
“Ik noem mezelf een ‘late uitkomer’, ik was 37 toen ik begreep dat ik transgender ben. Mijn kinderen kreeg ik binnen twee voor de buitenwereld ‘traditionele’ huwelijken met cisgender mannen.
Een gespeelde rol
Mijn hele leven voelde ik me al een mislukte vrouw. Ik snapte meisjes niet; alsof iedereen een bordspelletje speelde en ik als enige de regels niet kende. Op school vond ik meer aansluiting bij jongens, maar dat stopte op mijn achtste, toen een nieuwe jongen in de klas zei: ‘Jij bent een meisje, je hoort niet bij ons.’ Van genderidentiteit had ik nog nooit gehoord.
“Het hyperfeminine werd een rol die ik speelde, ik rende aan alle kanten weg van mezelf”
Lees verder onder de advertentie
Als tiener kleedde ik me in de ogen van de buitenwereld mannelijk, en als iemand me dan aansprak met jongen, glunderde ik van oor tot oor. Na een ervaring met seksueel geweld stortte ik me juist in het hyperfeminine: wat ik ‘weggaf’ konden ze me ook niet afpakken. Het werd een rol die ik speelde, ik rende aan alle kanten weg van mezelf, om maar een plek te vinden in de maatschappij.
‘Mijn’ lichaam
Mijn eerste huwelijk was een poging te doen wat ‘hoort’. Mijn zwangerschappen ervoer ik opnieuw als een rol, dit kon ik blijkbaar. Ik was trots dat ik kinderen kon dragen en voeden, stortte me vol in het natuurlijk moederschap. Mijn lijf was niet verkeerd, het functioneerde goed. Het voelde alleen niet als van mij.
Lees verder onder de advertentie
De vader van Lilly is homoseksueel, dat wist ik van tevoren. ‘Maar jou vind ik wel leuk’, zei hij. Toen pas, Lilly was een jaar of drie, begon het te dagen. Mijn man liet me het rustig onderzoeken. Pas toen ik na onze scheiding jaloers werd op een homostel, begreep ik: ik ben dat, ik wil dat. Ik noem mezelf trouwens geen homo. Ik voel me aangetrokken tot masculiniteit, de lichaamsdelen maken me niet uit. Mijn verloofde is een trans man.
Mijn oudste is non-binair en kwam eerder ‘uit de kast’ dan ik. Maar juist die had moeite met mijn genderidentiteit; Loki begrijpt immers niet wat gender uitmaakt. Alle drie noemen ze me nog mama. Het woord vind ik niet moeilijk, maar dat het niet valt te verenigen met ‘hij’ roept dysforie op.
“Van overbeschermende moeder ben ik plotseling ‘betrokken vader’. Wanneer worden vaders eens als gelijkwaardig gezien?”
Lees verder onder de advertentie
Voor de wet blijf ik ‘de moeder’, omdat mijn kinderen zijn geboren vóór de nieuwe Transgenderwet. Terwijl mensen me sinds mijn transitie wel anders zijn gaan zien; van overbeschermende moeder ben ik plotseling ‘betrokken vader’. Wanneer worden vaders eens als gelijkwaardig gezien?
Ik groeide op met twee moeders. De buitenwereld vond mijn gezin niet gewoon, maar ik wel. Dat leerde me dat alle dingen die ík niet gewoon vind voor andere mensen misschien wel doodnormaal zijn. En uiteindelijk zijn we als ouders allemaal hetzelfde; we maken dezelfde ruzietjes met onze kinderen ’s ochtends.”
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Nu Jennifer Hoffman ouder, wijzer én moeder is, realiseert ze zich dat ze haar lichaam niet altijd heeft gewaardeerd. Voor de lens van fotograaf Jasper Suyk ging ze uit de kleren.
Nu Jennifer Hoffman ouder, wijzer én moeder is, realiseert ze zich dat ze haar lichaam niet altijd heeft gewaardeerd. Voor de lens van fotograaf Jasper Suyk ging ze uit de kleren.
Sanne (35) is moeder van een dochter (1,5). Ze viert oud en nieuw dit jaar bewust alleen en geniet er met volle teugen van. Waarom ze andere moeders of ouders aanraadt dit ook te doen deelt ze met ons.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4) en dochter (1). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Feestjes waar alles op rolletjes loopt vergeet je meestal binnen een week. De échte verhalen en feestblunders blijven hangen dankzij mislukte kostuums, dronken Sinterklazen en Kerstmannen en gênante gedichten.