Carmen (29) laat geen dag voorbij gaan zonder dat er een nieuw pakketje voor de deur staat. ‘Voordat mijn man thuiskomt, zijn de dozen alweer netjes onder in de kliko gestopt.’
Lees verder onder de advertentie
“Er gaat geen dag voorbij of de postbode staat hier op de stoep met een pakket. ‘Hé grote vriend!’ roep ik als hij voor de deur staat. Hij is immers mijn bondgenoot. De enige die weet hoeveel ik werkelijk koop. Mijn man heeft geen idee van mijn bestelwoede. Hij werkt buitenshuis en voordat hij thuiskomt, zijn de blauwe Bol.com-, oranje Zalando-dozen of andere verpakkingen alweer netjes onder in de kliko gestopt.
Lees verder onder de advertentie
Inkomsten
Toen Marc en ik kinderen kregen, ben ik gestopt met mijn baan als leidster op een kinderdagverblijf. Het voelde niet goed om onze kinderen van nu drie en één naar een crèche te doen terwijl ik ondertussen op die van een ander paste. Bovendien: het kon ook. We hebben indertijd bewust op Marcs salaris ons huis gekocht en als we niet te gek doen, kunnen we daar prima van leven. We gaan zelfs nog twee keer per jaar op vakantie: in mei een weekje bungalow, ’s zomers drie weken kamperen. We hebben echt niets te klagen.
Lees verder onder de advertentie
Om af en toe wat extra te hebben bedrijf ik in de avonduren wat handeltjes aan huis: een strijkservice, kledingherstelwerk en ik verkoop eigengemaakte sieraden. De inkomsten verschillen per maand, maar meestal haal ik daar 500 euro mee binnen. De afspraak was dat ik de helft van dat geld zou gebruiken voor ‘de leuk’ – een keer sushi bestellen, frutsels in huis of kleding voor de kinderen – en de andere helft op een aparte spaarrekening zou zetten. Voor ‘onvoorziene uitgaven’. Geld voor de kinderen, voor later. De beroemde kapotte wasmachine. Maar we zijn nu bijna twee jaar verder en op die spaarrekening staat nog maar het luttele bedrag van 300 euro. Minder durf ik niet. Maar meer wordt het ook niet, vanwege mijn koopziekte.
Voor mezelf geef ik amper iets uit, maar ik ga helemaal los als het om kinderkleertjes gaat. Zodra de kinderen hun middagslaapje doen, klap ik mijn laptop open. Ik sla mijn slag via de bekende grote webshops en vooral Marktplaats en Vinted; ik vind het heerlijk om dure merkkleding voor weinig te scoren. Het geeft me een kick, ook al puilen de kasten inmiddels uit.
Lees verder onder de advertentie
Marc ziet natuurlijk wel dat onze kinderen er elke dag tiptop bijlopen. Hij denkt dat ik daar de kinderbijslag à 440 euro per kwartaal voor gebruik. Ik vertel hem namelijk alleen over mijn succesaankopen: de nieuwe trui voor slechts 15 euro, of laarsjes voor 25 euro, inclusief verzendkosten. Of mijn verkoopopbrengst: het shirtje van Maja dat ik voor een tientje kon verkopen. Al het gloednieuwe spul en de frequentie waarin ik insla, houd ik wijselijk voor hem achter. Ook weet hij helemaal niets af van het magere saldo op de spaarrekening.
Soms vreet dat best aan me. Zoals laatst, toen hij aan vrienden vertelde hoe knap het was wat ik allemaal deed: voor de kinderen zorgen, eigen onderneminkjes en dan had ik nu ook al een kleine vijfduizend euro gespaard. Oeps. Ik heb toen maar wat geknikt. Ik schaamde me wel. Niet eens vanwege het liegen en mijn koopziekte, maar omdat er zo veel trots in zijn stem doorklonk. Die trots verdien ik helemaal niet.”
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.