De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.
Lees verder onder de advertentie
Hier lees je een van de vragen, mét antwoord
Ik haat mijn schoonmoeder. Ze bemoeit zich met elk detail van mijn opvoeding. Als ik de kinderen appelsap geef wordt ze al boos (‘Mijn kinderen kregen nooit iets zoets. Echt nooit!’). Mijn man heeft er in een moedige bui een keer iets van gezegd, sindsdien houdt ze zich in, maar haar blikken doden.
Lees verder onder de advertentie
Helaas is dit geen unicum, de afgelopen miljard jaar. Volgens sommige biologen bleven oervrouwen al langer leven dan hun mannen om hun kleinkinderen te helpen opvoeden. Oude mannen kunnen niet meer jagen dus die waren nutteloos en konden wel dood. Tot op zekere hoogte zit u aan uw schoonmoeder vast. Met haar breken geeft maar gedoe binnen de familie.
Focus op de leuke dingen
Dat wil niet zeggen dat u altijd aanwezig hoeft te zijn als zij er is. Als zij uw kinderen wil verwennen met glaasjes water, kunt u shoppen, naar de flm of met vriendinnen gaan slempen en sloeren. Als zij haar zoon wil zien idem dito. Er is echter een minimale noodzakelijke dosis contact waaraan u niet ontkomt. Om dat draaglijk te maken gaat u op zoek naar iets wat u leuk aan haar vindt. Eén ding heeft ze in ieder geval goed gedaan in haar leven: ze heeft uw man gebaard. Misschien is er meer. Is ze weleens grappig? Slim? Aardig? In het uiterste geval: heeft ze weleens een leuke jurk aan? Zit haar haar leuk? Focus op die punten en geef haar complimenten.
Lees verder onder de advertentie
Ergerlijke gewoonten
Verder moet u blij zijn dat u nu leeft. In de jaren vijftig had u uw schoonmoeder in huis moeten nemen. In de gezaghebbende Baedeker voor de vrouw stond in de jaren vijftig: ‘Sommige bejaarden houden er ergerlijke gewoonten op na. Zij kuchen dag en nacht, zwerven ’s morgens vroeg al door het huis en laten hun kunstgebit op een opvallende plaats liggen. Anderen praten onophoudelijk. (…)
Lees verder onder de advertentie
‘Zij kunnen het evenmin laten’
Ouderen moeten zich niet verplicht hoeven voelen de jongeren voortdurend dankbaar te zijn: dankbaarheid is een kwalijke last. Vergeet één ding nooit: het gros van de bejaarden klaagt onophoudelijk, zij kunnen het evenmin laten als kinderen het ruziemaken. Het is een vorm van aandacht vragen die men met begrip tegemoet dient te komen.’ Elke keer dat u zich aan uw schoonmoeder ergert moet u maar denken: ‘Ik hoef haar niet in huis te nemen!’ En dan danst u opgelucht door het leven.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.