‘Niemand is perfect, ook ik als moeder niet’, leert blogger Sa’iyda Shabazz haar zoon. En daarom is het goed om hulp te vragen, vindt ze.
Lees verder onder de advertentie
“Als ouder weet je alles, denken kinderen. Dus wanneer je de fout in gaat, is het best lastig om dat toe te geven”, schrijft Sa’iyda. “Terwijl je kwetsbaar opstellen, de beste manier is om je kinderen te laten zien dat perfectie niet bestaat.”
Lees verder onder de advertentie
Dus zegt ze sorry, nadat ze tegen haar zoon heeft geschreeuwd. En: ‘Wow, dat wist ik niet’, wanneer hij haar terecht verbetert. “Zo voelt hij zich op waarde geschat, en vertrouwt hij me meer.”
Geen Superwoman
Als single moeder ervaart Sa’iyda nogal wat druk om het goed te doen. “Hij is van mij afhankelijk, ik heb niet veel ruimte om fouten te maken. Maar ik ben een mens en geen Superwoman, zelfs al ziet hij me vaak zo. Wanneer hij zijn speelgoed niet opruimt, zeg ik daarom eerlijk dat hij mij op die manier nóg meer werk bezorgt dan ik al heb. Want: dat is het laatste wat hij wil. Daarna hebben we dan een gesprek over hoe het niet erg is om hulp te vragen.”
Dat laatste is iets wat moeders wel wat beter mogen leren, vindt de blogger. “Terwijl: hoe erg is het om iemand om hulp te vragen, wanneer je verzuipt in je takenlijst?” Die hulp mag je ook best vragen aan je kinderen, vindt ze, want daar leren zij weer van voor later. “Dat ook zij niet perfect hoeven te zijn, wanneer het even teveel wordt op school, bijvoorbeeld. Zo voorkom je dat ze vastlopen.”
Lees verder onder de advertentie
Irritante collega
We kunnen onze kinderen honderd keer vertellen dat niemand perfect is, maar als we zelf het goede voorbeeld niet geven, is er geen kind dat je gelooft, benadrukt Sa’iyda. “Vertel het je kinderen, wanneer je een rotdag hebt. Praat over die ene irritante collega, die vergelijkbaar is met dat vervelende klasgenootje. Over een onenigheidje met een vriendin dat je verkeerd hebt aangepakt. Wanneer je met je kinderen praat over je eigen gevoelens, leren ze hoe ze kunnen omgaan met hun eigen gevoel en ervaringen. Word je hartstikke close van. Bovendien: kinderen wíllen helemaal geen perfecte ouders. Het boeit je achtjarige echt niet of je een prinsessenkasteel van ham hebt geknutseld in haar lunchpakket voor school. Wat haar boeit, is dat haar ouders geen doorgeslagen fanatiekelingen zijn die zich laten leven door de verwachtingen die het leven zogenaamd van ze heeft.”
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Wie K3 zegt, denkt aan vrolijke liedjes, kleurrijke outfits en een flinke dosis nostalgie. Maar in het RTL-programma Renze op Zondag werd aan de talkshowtafel een verrassend geheim onthuld door Miquel Wiels, de tekstschrijver van K3. In het liedje Kuma Hé zit namelijk een spicy boodschap verscholen.