Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Lees verder onder de advertentie
Cara: “Urenlang kan ik kijken naar broodtrommelvideo’s op TikTok en op mijn Pinterest board vind je duizenden inspiratiefoto’s van bentoboxen terug. Ja, ik ben zo’n moeder die het héérlijk vind om van de broodtrommel van mijn dochter een waar kunstwerk te maken. Helaas was de juf daar minder enthousiast over. Volgens haar is het oneerlijk naar de kinderen toe die ‘gewoon’ een boterham mee naar school krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Broodtrommel-moeder
Het begon allemaal toen mijn dochter naar de basisschool ging en er steeds een volle broodtrommel mee terug naar huis kwam. De arme meid at de hele dag niks, omdat ze het niet lekker vond. Je kunt denken: ze eet vanzelf wel als ze honger heeft. Maar dat verhaal ging voor mijn Olivia niet op. Ze verhongerde nog liever. En dus kwam er altijd een hongerig, futloos en chagrijnig kind thuis van school. Ik moest iets anders verzinnen en TikTok bood een oplossing.
Alsof het algoritme door had dat ik in een lunchbox-crisis zat, kwamen er steeds vaker filmpjes voorbij van de meest gezellige broodtrommels. Het waren voornamelijk Amerikaanse stay-at-home moms die iedere ochtend ruim de tijd hadden om een lunch vol toeters en bellen voor te bereiden. Daar zou ik écht geen tijd voor hebben, was mijn eerste gedachte. Maar toen ik voor de zoveelste keer de boterhammen van Olivia in de prullenbak moest gooien, ging ik overstag. Ik bestelde een hele lading aan uitsteekvormen, gekleurde prikkertjes en eetbare oogjes en stiften. Ook kwam er een luxe bentobox in de plaats van haar kleine unicorn broodtrommeltje.
Lees verder onder de advertentie
Roze bananenpannenkoeken
Vanaf dat moment stond ik in het weekend zeker drie uur in de keuken te meal preppen. Ik wilde zo min mogelijk brood meegeven, maar het moest wel gezond zijn. Maar ook belangrijk: het moest er leuk uitzien. En daar werd ik erg creatief in. Favoriet waren de roze bananenpannenkoeken die ik met bietensap maakte in hartjesvorm. Maar ook de prinsessen dadelballetjes met eetbaar glitter en oogjes waren een hit. Zelf vond ik de groene muffins die ik maakte met spinazie en omtoverde tot kleine monsters geweldig. En ook de gezonde koekjes en regenboog wraps waren leuk. Fruitstukjes kregen hartjes, sterretjes of dierenvormpjes en rauwkost kreeg oogjes en een leuk gezicht. Wat denk je? Alles ging op. Dag in, dag uit.
Lees verder onder de advertentie
Op het matje
Uit de verhalen van Olivia kon ik al een beetje opmaken dat haar broodtrommels een hit bij de hele klas waren geworden. Iedere pauze stonden er kinderen aan haar tafel, benieuwd wat er deze keer in haar trommel zat. Minder enthousiast was de juf, daar kwam ik achter toen ik door haar gebeld werd. Of ik de volgende dag na school op gesprek kon komen, want ze wilde iets bespreken. Ik had geen idee wat er aan de hand was en heb er ’s nachts slecht van geslapen. Werd mijn dochter misschien gepest? Was er iets anders voorgevallen? Met klotsende oksels liep ik de volgende dag het lokaal in.
De juf viel meteen met de deur in huis: ‘Je broodtrommels zijn hartstikke leuk, maar het moet stoppen.’ Ik stond met mijn mond vol tanden. Ik had veel verwacht, maar dit niet. De juf legde uit dat mijn trommels veel chaos in de klas veroorzaakten. Alle kinderen stonden schijnbaar iedere dag om de tafel van Olivia heen, om te kijken wat ze mee had. Daarbij konden die kinderen niet zien dat het een gezond koekje was, wat voor jaloerse blikken zorgde. Ook had ze van andere ouders klachten gekregen; hun kinderen wilden nu óók zo’n leuke lunch mee en dat was nou eenmaal niet haalbaar voor iedere ouder. Ze zou het op prijs stellen als Olivia, net als alle andere kinderen, gewoon een boterham en fruit mee naar school nam. Verward liep ik terug naar huis. Was ik nou net op het matje geroepen door de juf omdat mijn broodtrommels te leuk waren?
Lees verder onder de advertentie
Niet mee eens
Voor het welzijn van mijn dochter heb ik er geen groot probleem van gemaakt. Het is niet in haar voordeel om ruzie met de juf te gaan maken. Maar, dat betekent niet dat ik het ermee eens ben. Ik heb de broodtrommels iets minder extravagant gemaakt, maar ik geef nog altijd geen brood mee. Ik laat mijn dochter niet de hele dag met een lege maag zitten, omdat andere ouders geen moeite willen doen voor de broodtrommel van hun kind. Het moet niet gekker worden!”
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (7) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Jaimie Vaes heeft turbulente jaren achter de rug. In een video van Fawry not Sawry vertelt ze openhartig over het contact met haar ex Jorik Scholten, het alleenstaande moederschap en het autisme van haar zoontje Lío (5).
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week deelt Mirna (34) haar gedachten en gevoel over een dilemma. Haar zesjarige dochter is als enige niet uitgenodigd voor een kinderfeestje. En dat komt hard aan.
Een leerkracht vertelt iedere week aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Saar (33) geeft les aan groep vier als een leerling een geheimpje komt vertellen.
Vorige week was het weer zover: Het Nationale Voorleesontbijt met prinses Laurentien. De prinses kreeg dit jaar versterking van haar man prins Constantijn. Hij las niet alleen voor, maar vertelde ook over zijn eigen leesopvoeding.