Mirjam den Heijer (46) is moeder van Sverre (4) en Jinthe (2) en heeft co-ouderschap met een homostel. Ze werkt fulltime als hoofd van de afdeling Internationale Samenwerking van de Koninklijke Marechaussee.
Lees verder onder de advertentie
“Tot mijn veertigste stond mijn leven voornamelijk in het teken van mijn werk. Ik ben op mijn negentiende begonnen bij de marine en uiteindelijk opgeklommen tot adjudant van de Commandant der Strijdkrachten, de persoonlijk assistent van de hoogste militaire baas bij Defensie. In mijn vrije tijd reisde ik veel; van motorrijden in Cambodja tot skiën in Japan. Als het maar anders was, en vooral ook avontuurlijk.
Lees verder onder de advertentie
Een relatie had ik niet en met kinderen was ik niet bezig. Maar ineens was ik veertig. Als ik nog kinderen wil, moet ik er snel wat mee doen, besloot ik. Als vrouw heb je dan een paar opties. Een donor wilde ik niet, iemand in de kroeg oppikken past niet bij me. Op een zondagmiddag liep ik met een bevriend homostel door het bos, zoals we vaker deden. Toen voelde het goed om te vragen hoe zij erin stonden, of ze er weleens over na hadden gedacht om samen met een vrouw een kind te krijgen. Binnen een week belden ze al op: ze wilden ervoor gaan.
Meteen raak
Daarna is het snel gegaan. We deden een proefrondje inseminatie, om te kijken hoe dat precies ging. Ik wilde voorbereid zijn voor wanneer we het echt zouden proberen. Bij de eerste echte poging was het raak. Ik schrok me de tandjes na die zwangerschapstest. Sterker nog, ik was zo verbaasd dat ik er nog twee deed. Het was echt gelukt, en zo snel al. Ergens in mijn achterhoofd had ik er rekening mee gehouden dat ik misschien helemaal niet vruchtbaar zou zijn.
Lees verder onder de advertentie
Natuurlijk was ik dolblij, al deelde niet iedereen in mijn omgeving die babyvreugde. Voornamelijk uit onwetendheid over regenbooggezinnen, zo bleek. Daarom heb ik een aantal exemplaren van het boek De wens & de vaders van Sara Coster besteld, om uit te delen aan mensen die vragen hadden. Dat zorgde voor meer begrip.
Op mijn werk reageerde iedereen positief, ook de toenmalige Commandant der Strijdkrachten. Mijn deels internationale en meer dan fulltime functie was niet eerder door een zwangere vrouw of moeder vervuld. Daarom was hij bezorgd. Hij vroeg of ik wellicht een rustigere functie wilde. Maar waarom, dacht ik. Ik wilde de uitdaging graag aangaan en dat is gelukt.
Lees verder onder de advertentie
Bij Defensie is het gebruikelijk dat zwangere militairen met een buikje in burger gekleed gaan, maar dat vond ik niet passend bij de functie die ik had. Als adjudant van de hoogste militair moet je als zodanig herkenbaar zijn, zodat mensen weten wie ze indien nodig aan kunnen spreken. Mijn zus, die coupeuse is, zorgde voor extra buikruimte in mijn uniform.
Regenbooggezin
Na de geboorte van Sverre heb ik nog een jaar in die functie gewerkt en dat ging prima. Mijn ouders, zus en natuurlijk de vaders sprongen bij wanneer het nodig was. We hebben een constructie waarbij ik zeventig procent voor mijn rekening neem en zij dertig: elke twee weken zijn de kinderen – Jinthe werd twee jaar na Sverre geboren – van donderdag tot en met zondag bij hun vaders. Dan slaap ik indien nodig bij, ga ik sporten of lekker eten met vrienden. Tussendoor is er ook contact, want we zijn naast co-ouders ook nog steeds vrienden.
Lees verder onder de advertentie
Ik ben nu op zoek naar een au pair. Dat vind ik praktischer met mijn fulltime baan, zeker als het gaat om zaken als zwemles of het doen van kleine boodschappen. De voorselectie maak ik zelf, maar de uiteindelijke beslissing wordt samen met de papa’s genomen.
Ook vakanties brengen we deels samen door. Zij hebben een huisje in Zuid- Frankrijk, waar we afwisselend met de kinderen zijn, met een paar dagen overlap. Mijn leven is nu minder avontuurlijk dan een paar jaar geleden, maar ik had nooit gedacht dat ik zo zou genieten van een burgerlijk bestaan. Ik vind het heerlijk.”
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!