Borstvoeding brengt soms behoorlijk wat ongemakken met zich mee. Maar moedermelk uit je oksel? Dát zag Lindsay White even niet aankomen.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens het geven van borstvoeding merkt de Amerikaanse Lindsay opeens dat het haar van haar kind zeiknat is. Er blijkt vocht uit haar oksel te komen. ‘Het is gewoon zweet, dacht ik eerst. Maar toen zag ik de grote bult onder mijn oksel. Ik kneep erin en wat denk je? Er kwam moedermelk uit!’
Uit angst voor een soort derde tepel onder haar oksel gaat Lindsay naar de huisarts. Die stelt haar gerust: moedermelk uit je oksel is niets om je zorgen over te maken. ‘Ik moest volgens haar zelfs blij zijn met deze ‘lekkage’, want anders kunnen de melkklieren verstoppen.’ Kleine uitleg: de melkklieren worden bij embryo’s gevormd op de melklijst, die van je lies tot je oksels loopt. Het kán zijn een extra tepel of melkklier zich vormt, maar dat komt heel weinig voor. Dat er ook melk uit zo’n extra klier komt, is wel heel uitzonderlijk, aldus vroedvrouw en lactatiekundige Dorien Daems. Meestal verdwijnt de zwelling na twee tot drie weken.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.