Wil je wat eten? Nee. Zal ik je veters strikken? Nee. Kom eens even hier. Nee. Het is ongetwijfeld een herkenbare conversatie als je moeder bent van een peuter.
Lees verder onder de advertentie
En hoewel al dat ‘nee zeggen’ behoorlijk irritant kan zijn, is moeder Kari van der Heide juist blij dat haar dochter het doet. Waarom? Dat vertelt ze op haar blog.
Lees verder onder de advertentie
‘Wie overschreed haar grenzen?’
‘Toen Isaya naast mij lag, begon ze in haar slaap te praten’, legt ze uit. ‘Ze mompelde en uiteindelijk hoorde ik een duidelijke ‘nee!’. Eerst moest Kari lachen, maar toen werd ze een beetje emotioneel. ‘Ik wilde in haar droom stappen en haar beschermen tegen het ding of de persoon waartegen ze ‘nee’ zei. Wie of wat was haar tot last? Wie overschreed haar grenzen?’
Dit zette de moeder aan het denken. ‘Ik besefte me dat ze in haar leven ‘nee’ moet kunnen zeggen. Tegen kinderen die haar dwingen iets te doen wat zij niet wil. Tegen jongens die dingen vragen waar ze nog niet klaar voor is. Tegen drugs, alcohol en sigaretten. Ik wou dat ik haar voor dit alles kon beschermen, maar ik weet ook dat ze moet leren om zichzelf te beschermen.’
Lees verder onder de advertentie
Alternatief
‘Hoewel een nee-zeggende peuter veel energie kost, probeer ik voortaan rustiger te blijven. Adem in, adem uit en stel je peuter als tiener voor. Een tiener die nee zegt tegen meisjes die sigaretten roken. En probeer samen een alternatief te vinden als ze ‘nee’ zegt. Slippers in plaats van schoenen, komkommer in plaats van tomaat of wandelen in ln plaats van fietsen. Zo krijg je allebei wat je wil.’
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.