Jongens scoren gemiddeld lager op de eindtoets in het basisonderwijs, krijgen vaker de diagnose ADHD, spijbelen meer, zitten vaker op het speciaal onderwijs en worden voor hetzelfde gedrag vaker bestraft in de klas. Dat meldt SIRE.
Lees verder onder de advertentie
Daarom is de stichting vorige week met de campagne: ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’ gestart.
‘Niet hetzelfde’
Hierin wordt aandacht besteed aan de vraag of jongens nog wel genoeg de ruimte krijgen zich te ontwikkelen op een manier die bij hun past. “Opvoeders verliezen soms uit het oog dat jongens zich op een andere manier ontwikkelen en leren dan meisjes. Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde.”
Lees verder onder de advertentie
Op hun kop krijgen
Rinette Ori (foto, onder), moeder van zoon Aarav (5) en dochter Deviya (7), is het hiermee eens: “Je merkt tegenwoordig dat kinderen veel rustiger moeten doen”, zegt ze tegen Kek Mama. “Jongens mogen niet meer met elkaar stoeien, vies worden, luidruchtig zijn of druk spelen zonder dat ze hiervoor op hun kop krijgen. Jongens leren zich anders ontplooien dan meisjes en op deze manier worden ze onderdrukt in hun ontwikkeling.”
Hoe Rinette ervoor zorgt dat haar zoon wel ‘jongen’ kan zijn? “Hij zit op thaiboksen en taekwondo en hij vindt het geweldig. Behalve dat hij hierdoor meer zelfvertrouwen krijgt, leert hij ook omgaan met fysieke ongemakken als blauwe plekken en spierpijn. Verder laten wij hem z’n gang gaan als hij even flink lawaai wil maken of wil stoeien en klauteren. Natuurlijk was dit in het begin lastig, want je wilt je kind altijd beschermen. Maar ik merk echt dat hij z’n energie kwijt moet.”
Lees verder onder de advertentie
‘Jongens moeten zich groot houden? Onzin’
En als haar zoon moet huilen als-ie is gevallen, dan is zij de laatste die zegt dat hij zich ‘groot’ moet houden. “Ik merk dat jongens er door anderen vaak op worden gewezen dat ze zich niet moeten aanstellen: onzin. Als Aarav huilt, dan troost ik hem. En dat zal ik altijd blijven doen.”
Lees verder onder de advertentie
Hoe je jouw zoon meer ‘jongen’ kunt laten zijn? SIRE geeft tips.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.