Jongens scoren gemiddeld lager op de eindtoets in het basisonderwijs, krijgen vaker de diagnose ADHD, spijbelen meer, zitten vaker op het speciaal onderwijs en worden voor hetzelfde gedrag vaker bestraft in de klas. Dat meldt SIRE.
Lees verder onder de advertentie
Daarom is de stichting vorige week met de campagne: ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’ gestart.
‘Niet hetzelfde’
Hierin wordt aandacht besteed aan de vraag of jongens nog wel genoeg de ruimte krijgen zich te ontwikkelen op een manier die bij hun past. “Opvoeders verliezen soms uit het oog dat jongens zich op een andere manier ontwikkelen en leren dan meisjes. Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde.”
Lees verder onder de advertentie
Op hun kop krijgen
Rinette Ori (foto, onder), moeder van zoon Aarav (5) en dochter Deviya (7), is het hiermee eens: “Je merkt tegenwoordig dat kinderen veel rustiger moeten doen”, zegt ze tegen Kek Mama. “Jongens mogen niet meer met elkaar stoeien, vies worden, luidruchtig zijn of druk spelen zonder dat ze hiervoor op hun kop krijgen. Jongens leren zich anders ontplooien dan meisjes en op deze manier worden ze onderdrukt in hun ontwikkeling.”
Hoe Rinette ervoor zorgt dat haar zoon wel ‘jongen’ kan zijn? “Hij zit op thaiboksen en taekwondo en hij vindt het geweldig. Behalve dat hij hierdoor meer zelfvertrouwen krijgt, leert hij ook omgaan met fysieke ongemakken als blauwe plekken en spierpijn. Verder laten wij hem z’n gang gaan als hij even flink lawaai wil maken of wil stoeien en klauteren. Natuurlijk was dit in het begin lastig, want je wilt je kind altijd beschermen. Maar ik merk echt dat hij z’n energie kwijt moet.”
Lees verder onder de advertentie
‘Jongens moeten zich groot houden? Onzin’
En als haar zoon moet huilen als-ie is gevallen, dan is zij de laatste die zegt dat hij zich ‘groot’ moet houden. “Ik merk dat jongens er door anderen vaak op worden gewezen dat ze zich niet moeten aanstellen: onzin. Als Aarav huilt, dan troost ik hem. En dat zal ik altijd blijven doen.”
Hoe je jouw zoon meer ‘jongen’ kunt laten zijn? SIRE geeft tips.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.