Brenda Seltzer lag nog in het ziekenhuis bij te komen van haar bevalling toen familieleden al vroegen wanneer ze voor een tweede zouden gaan. ‘Ik dacht: hij is nog maar nét geboren. Hoe bedoel je, een tweede?’
Lees verder onder de advertentie
Voordat ze in verwachting was, dachten Seltzer en haar man ook lange tijd dat ze twee kinderen zouden krijgen. Maar bijna meteen toen ze zwanger was, kwamen de twijfels. De bevalling was zwaar en Seltzer moest een bloedtransfusie ondergaan. Ook financiën speelden mee. Zij en haar man werken fulltime, de peuterschool van hun zoon alleen al kost bijna 20.000 dollar per jaar.
Lees verder onder de advertentie
‘Waarom zouden we eigenlijk, vroegen we ons af. Ik had een nare ervaring met bevallen… we werken fulltime en hebben niet de hulp van familie in de buurt’, zegt Seltzer. Met één kind kan het gezin leuke uitstapjes naar Disney World en een cruise veroorloven. Als ze niet aan het werk zijn, storten ze zich volledig op spelen met hun zoon. Voor dit gezin bleek één kind daarom het perfecte besluit.
Eigen situatie erkennen
Ze zijn niet de enigen. Het aantal Amerikaanse ouders met één kind neemt de afgelopen jaren drastisch toe. Het aantal moeders met één kind is gestegen van 11% in 1970 naar 22% in 2015. Door de huidige pandemie stellen veel ouders het krijgen van (nog) een kind uit of vragen ze zich af of het financieel, logistiek en emotioneel wel slim is om voor meer dan één kind te gaan.
Lees verder onder de advertentie
Postnatale depressie
‘Ik heb ervoor gekozen mijn kind een gelukkige, gezonder ouder te geven in plaats van een broertje of zusje’, zegt Amanda Pacovsky. Na de bevalling van haar dochter kreeg ze een zware postnatale depressie en een angststoornis die zijn tol eiste. Ze kan zich niet voorstellen dat ooit weer te moeten doorstaan. Pacovsky geeft aan dat het hebben van één kind ze ook financieel meer ademruimte geeft. Hun dochter kan op ballet en op voetbal zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken of dat wel betaalbaar is.
Desalniettemin krijgen zowel Seltzer als Pacovsky te maken met vragen van buitenaf en mensen die beweren dat die wens voor een tweede ‘nog wel komt’. Het stigma is er nog steeds: 50% van de Amerikanen gelooft dat een gezin met twee kinderen ideaal is, 40% vindt een gezin met drie ideaal. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat meer dan één kind ouders en vooral moeders niet gelukkiger maakt.
Lees verder onder de advertentie
‘Liever een geweldige ouder voor één’
Meredith Rufino kan daarover meepraten. ‘Onze zoon is geweldig. Ik weet dat iedere ouder dat zegt, maar onze zoon heeft onze levens veranderd. Hij is de perfecte mix van ons allebei’, zegt Rufino over haar zesjarige kind. ‘Hij haalt het beste naar boven in mijn man. Hij haalt het beste in mij naar boven. Hij is echt een zegen.’ Familie en vrienden snappen niks van het feit dat ze zo gelukkig is als moeder, maar er toch niet over piekert voor een tweede te gaan.
Lees verder onder de advertentie
‘Ik ken mezelf. Ik ken mijn eigen kracht en ik ken mijn beperkingen’, wijzend op depressies en angsten uit het verleden. ‘Ik wil liever een geweldige ouder zijn voor één dan een oké ouder voor twee.’
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.