Moederinstinct: ‘Ik zag gelijk dat mijn kind een allergische reactie had’

07.09.2024 19:00
kind dokter knuffel Beeld: Getty Images

Moederinstinct is een superkracht. De dochter van Heleen (36) leek moe te zijn van het spelen, maar zij zag gelijk dat het foute boel was: een allergische reactie.

Heleen (36): “Met mijn vriendin Babette, haar twee kinderen en mijn twee kinderen gingen we een dagje naar een groot buitenspeelpark. Wij zaten lekker op het buitenterras te kletsen, terwijl de twee grootste kinderen samen het hele park afgingen. We zagen ze heel de ochtend niet. Onze kleintjes van 3 en 4 jaar bleven meer bij ons in de buurt. Het was een heerlijke dag met ontzettend lekker weer. Iedereen vermaakte zich goed, tot het tijdens de lunch ineens de verkeerde kant op ging.

Lunch

We lunchten pas laat, rond een uur of 14. Met alle kinderen zaten we aan een lange tafel en we bestelden van alles en nog wat. Friet, snacks, broodjes: de tafel stond vol. Mijn dochter van 3 is een grote eter en nam van alles wat. Toen de frietjes op waren, wilde ze zelfs nog wat happen van mijn salade. “Wat heerlijk dat jouw kind gewoon vrijwillig sla eet”, zei Babette nog.

Foute boel

Na een tijdje werd mijn dochter steeds stiller. Ze hing slapjes in haar stoel. “Ze is al lekker moe van het spelen”, zei Babette, maar ik raakte gealarmeerd. Mijn dochter zag er wel héél suf uit. Ze kon haar ogen bijna niet openhouden. En had ze nou rode vlekken in haar gezicht? Dit is foute boel, ik zag het meteen!

Allergische reactie

Ik pakte mijn dochter vast en probeerde contact met haar te maken, maar er kwam amper een woord uit. Ze viel slap in mijn armen. Ik rende naar binnen om het personeel te waarschuwen. “Ik denk dat ze een allergische reactie heeft”, riep ik. Het is best bijzonder dat ik dat gelijk vermoedde, want mijn dochter had nog nooit eerder zo’n reactie gehad. We wisten helemaal niet dat ze allergisch was. Het personeel nam het zekere voor het onzekere en belde 112.

Ambulance

Dat bleek een goede keuze, want mijn dochter werd steeds benauwder. De ambulance was er gelukkig snel en mijn dochter kreeg gelijk een spuit. Daar knapte ze gauw van op, maar ze werd nog wel meegenomen naar het ziekenhuis voor verdere controle. Hoewel ik gelukkig snel zag dat het goed zou komen met mijn dochter, maakte deze middag heel veel indruk op ons allemaal. Ook de andere kinderen waren behoorlijk van slag en in tranen. Het is natuurlijk niet niks als zo’n kleintje van 3 ineens met de ziekenwagen mee moet.

Cashewnoten

Uiteindelijk zijn we erachter gekomen dat de cashewnoten in mijn salade de boosdoeners zijn geweest. Die heeft ze er allemaal uit zitten vissen. Blijkbaar had mijn dochter nog nooit eerder cashewnoten op, wel andere nootjes, maar daar heeft ze nooit zo’n reactie op gekregen. Ik ben blij dat mijn moederinstinct me gelijk zei dat het foute boel was. Waar mijn vriendin nog dacht dat mijn dochter gewoon moe was van het spelen, zag ik meteen dat het mis was. Als moeder ken je je kind toch het beste.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.