Het inkomen van Nederlandse moeders daalt gemiddeld 46 procent na de geboorte van een kind, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Het inkomen van vaders blijft wél gelijk.
Lees verder onder de advertentie
Het CPB deed dit onderzoek in opdracht van het ministerie van onderwijs en nam daarvoor de gegevens onder de loep van 1,1 miljoen ouders die tussen 2005 en 2009 hun eerste kind kregen.
Het traditionele rolpatroon
Het inkomen van moeders daalt doordat zij na de geboorte van hun eerste kind, in tegenstelling tot hun partner, vaak een stuk minder gaan werken: zij nemen in de meeste gevallen nog altijd de zorgtaken op zich. Dit traditionele rolpatroon heeft tot gevolg dat vrouwen minder economisch zelfstandig zijn en op carrièregebied minder stappen maken.
Een kleine kanttekening: de zogenaamde ‘kinderboete’ is wel minder groot bij hoogopgeleide moeders, moeders in de publieke sector en lesbische koppels. Voor vrouwen met een migratieachtergrond is het verschil over het algemeen ook kleiner. Al is het verschil bij vrouwen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond juist weer groter dan bij vrouwen zonder migratieachtergrond.
Lees verder onder de advertentie
Duitsland
Vergeleken met landen als Denemarken en Zweden is de inkomensdaling in Nederland relatief hoog, maar in Oostenrijk en Duitsland is de inkomensdaling juist groter.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.