Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Nicoline (39) is getrouwd met Sjirk (40) en moeder van Sjoukje (11) en Lubke (6).
“Mijn oudste dochter Sjoukje zit in groep acht. Haar hele basisschooltijd was een worsteling. Ze heeft nooit goed in de groep gelegen en presteert onder het gemiddelde. In groep vier dacht haar school dat ze op de middelbare school niet hoger zou komen dan kader-niveau. Sjoukje wil dolgraag dierenarts worden, dus ik hoop op minimaal havo. Vanaf daar kan ze altijd nog doorstromen, maar vanaf kader is dat bijna ondenkbaar.
Lees verder onder de advertentie
Vakopleiding
Mijn man Sjirk vindt dat onze dochter gewoon lekker een vakopleiding moet doen. Kapper moet worden, of sportinstructeur – want sporten kan ze. Ik vind dat geen berg te hoog is, dus heb ik Sjoukje sinds twee jaar op bijles gedaan. Twee uur per week spijkert een dik betaalde oud-lerares haar bij op alles wat de Cito-eindtoets straks van mijn dochter vraagt.
Lees verder onder de advertentie
Vorig jaar, in groep zeven, kwam het onverbiddelijke preadvies: Sjoukje zou volgens school het best op haar plek zijn op kader-onderwijs. Sjirk had daar meteen vrede mee, maar ik zie meer in onze dochter. Bovendien wil ik haar droom niet om zeep helpen. Als ze zou weten op welk niveau haar school haar inschat, geeft ze straks haar droom op, en denkt ze dat ze niet meer kan bereiken.
Nu ze in groep acht zit, kan ik haar niet al te lang meer in het ongewisse houden. Haar schooladvies komt pas rond de eind-Cito, maar voor die tijd moeten we wel een voorselectie hebben gemaakt van middelbare scholen. Sjoukje kijkt naar havo/vwo-scholen, Sjirk en ik lezen ons ondertussen in over vmbo-onderwijs in onze regio.
Lees verder onder de advertentie
School ziet veel verbetering in Sjoukjes prestaties sinds ze naar bijles gaat. Dus wil ik haar eigenlijk niet vertellen wat haar preadvies was. De kans dat het advies na de eind-Cito hoger uitvalt, is best groot. Tegelijkertijd moeten we wel een selectie maken in de middelbare scholen waar we alvast gaan kijken.
Nu twijfel ik over wat ik moet doen. Moet ik Sjoukje vertellen dat ze kader-advies heeft, en scholen op dat niveau zoeken? Of hopen we op de resultaten van de bijles, en kijken we ook naar leuke havo’s in de buurt?”
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.