Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Sharon (35) woont samen met Marco (34) en is moeder van Kirsten (7) en Casper (5).
“In groep 1 waarschuwde de juf ons al: ‘Casper kan al lezen en rekenen, die verveelt zich straks stierlijk in groep 2. Hebben jullie weleens overwogen hem meteen te laten doorstromen naar groep 3?’ Marco en ik wilden er niets van weten. Casper is een vroege leerling, hij is pas in oktober jarig. En dan op zijn tiende naar de middelbare school? No way.
Lees verder onder de advertentie
Voorsprong
Nu het schooljaar in volle gang is, zien we dat de juf gelijk had. Casper wordt met de week ongelukkiger in de klas. Zijn leeftijdsgenoten leren woordjes, Casper leest zelfstandig boeken. Het rekenboekje van zijn zus in groep 4 had hij binnen drie dagen uit. Foutloos. Bij klasgenoten vindt hij daardoor weinig aansluiting; hij is nu eenmaal stukken verder dan zij. Maar dat is allemaal op cognitief niveau; sociaal-emotioneel moet ook hij nog heel veel leren.
Van school mag Casper na de kerstvakantie alsnog doorstromen naar groep 3, als we dat willen. Maar Marco en ik twijfelen. Want hoe houdt onze vijfjarige zich staande tussen jongens van een kop groter die al 7 zijn? Ondertussen dagen we hem zo veel mogelijk uit met extra verrijkingsstof die we meekrijgen van school, want een plusklas voor kinderen die meer uitdaging nodig hebben, is er niet op onze school.
Lees verder onder de advertentie
Die extra stof maakt Casper vooralsnog niet veel gelukkiger. We zitten met de handen in het haar. Moeten we op zoek naar een school waar ze die plusklas wel hebben? Hem tóch een klas laten overslaan? Of is dit een kwestie van tijd vindt hij zijn draai in zijn eigen klas uiteindelijk wel als we hem thuis maar genoeg uitdagen?”
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?