Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Fabiënne (41) woont samen met Bas (39) en is moeder van Kjeld (11), Rifka (8) en Bengt (6).
“‘Gátver’, gillen mijn kinderen wanneer Bas zijn pakje sigaretten op de vensterbank naast de tuindeur laat slingeren. De plaatjes erop van zwarte longen, rotte gebitten en andere nare gevolgen van roken maken op hen ten minste indruk, dat kun je van hun vader niet zeggen.
‘Kijk pap, het staat er zelfs: van roken ga je dood’, lezen ze hem regelmatig de les. Ze kennen hem niet anders dan met zijn vaste peuk na het avondeten in de tuin, en ik vrees dat Bas niet van plan is die gewoonte af te leren. In hun buurt roken doet hij niet wanneer ze de rook kunnen inademen, maar hij verhult zijn verslaving niet. Die sigaretten in de vensterbank liggen er elke avond weer.
Lees verder onder de advertentie
Roken
Mijn oudste zoon komt op een leeftijd dat hij interesse gaat tonen in roken en drinken. In zijn klas, groep 8, zit zelfs een jongen die weleens stiekem drinkt. Ik wil hem op geen enkele manier de indruk geven dat roken iets normaals is. Het liefst heb ik dus dat Bas helemaal stopt, maar ik vind het fijn als hij in elk geval niet meer binnen het gezichtsveld van de kinderen rookt, en zijn peuken en pakjes sigaretten opruimt.
Bas vindt dat ik overdrijf. Bij voetbal zien ze ouders ook een shaggie roken op de parkeerplaats. En iedereen weet dat de juffen en meesters op school in de pauzes stiekem roken in de brandgang achter de huizen naast het gebouw. Nogal hypocriet om dan als vader geen sigaret te kunnen opsteken in je eigen tuin, vindt hij. Wanneer ik tegenwerp dat we toch ook alleen maar drinken als de kinderen op bed liggen, roept hij dat dat anders is, omdat dat je geest vertroebelt.
Ik ben niet van plan dit op de spits te drijven, maar toch vind ik het beter als mijn man niet rookt in de tuin – of zijn verslaving op een andere manier zichtbaar houdt. Moet ik het hem toch verbieden?”
Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.