Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Annemoon (37) is getrouwd met René (40) en moeder van Jiska (10), Jens (9) en David (7).
“‘Ja, oorlóóóg!’, schalt hier bijna dagelijks door huis wanneer mijn jongens uit school komen. Zo gaat het zeker al een jaar, en voor mij hoorde het gewoon bij jongens. De oorlogjes van Jens en David zijn eigenlijk meer tikkertje, en ander wapentuig dan een tak van straat of – nogal geestig – een pollepel en vergiet als helm gebruiken ze er niet voor. Hun foampijltjespistolen liggen onaangeroerd in de kast sinds Jens er een kras op zijn hoornvlies door opliep, en het hele huis ze gevaarlijke ondingen vindt. Voor wat de jongens kunnen aanrichten met een stok, houd ik me maar wijselijk van de domme.
Mijn man René en ik zijn al lang blij dat we kinderen hebben die veel actief bezig zijn, en hun rollenspellen voorlopig nog prefereren boven de iPad en Playstation. Maar sinds de oorlog in Oekraïne klinkt hun kinderspel opeens toch stukken minder onschuldig.
Ik heb het ze wel uitgelegd, in kindertaal, wat gaande is in de wereld. En dat er mensen naar ons land vluchten die echte oorlog meemaken. Dat ze misschien beter een ander spelletje kunnen verzinnen. Dan knikken ze gedwee, maar een halfuur later gilt de één alweer op duizend decibel dat-ie de ander ‘hartstikke doodschiet’.
Zolang ze geen echt veldslagen nabootsen is het iets wat volgens mijn man niet valt af te leren. Maar onze dochter, veel gevoeliger dan haar broertjes en beter op de hoogte van het wereldnieuws, wordt er wel verdrietig van. Bij haar in de klas zit een meisje met familie in Oekraïne. Straks komt zíj haar broertjes tegen. Hoe ga ik hier nu wijs mee om? Moet ik mijn zonen verbieden oorlogje te spelen?”
Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.