Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Sanne (36) is getrouwd met Mark (44) en moeder van Niels (10) en Tim (6).
“Vanaf het moment dat onze zoon Niels leerde om mét kinderen te spelen, in plaats van ernaast, speelt hij met meisjes. Hij was nooit een rauwdouwer; vond weinig aansluiting bij jongens. Niels houdt niet van voetbal, geeft überhaupt niets om sport, is gevoelig en kletst liever met zijn leeftijdsgenoten dan dat hij iets actiefs onderneemt.
Lees verder onder de advertentie
Liever shoppen dan actief
Ik vond het altijd wel gezellig, een zoon die een hoop dingen doet die dochters ook doen. Hij houdt van shoppen, complimenteert me met mijn kleding, gaat graag naar het theater, laat stoeien liever over aan zijn broertje en kruipt in plaats daarvan bij mij op de bank.
Lees verder onder de advertentie
Nu zit hij in groep 7, en begint het feit dat hij alleen aansluiting vindt bij meisjes, tegen hem te werken. Voor de zomervakantie werd de toon gezet, toen één van de jongens van de klas hem uitschold voor ‘homo’ en ‘watje’. En sinds het nieuwe schooljaar is begonnen, lijkt hij niet meer van dat stigma af te komen. Hij komt al twee weken huilend thuis.
Niels heeft nooit echt geprobeerd met jongens af te spreken, dus probeer ik hem te stimuleren om af en toe toch een mannelijke klasgenoot uit te nodigen. Dan stel ik de rustigere types voor, niet de populairste jongens van de klas. Misschien dat hij met hen zijn mannelijke kant wat meer ontwikkelt, denk ik dan.
Lees verder onder de advertentie
Mijn man Mark ziet daar de noodzaak niet van. ‘Het zit gewoon niet in hem, hij ís waarschijnlijk ook homo’, roept hij laconiek. Hij heeft er geen last van dat alleen Tim meedoet met de ‘mannendingen’ van zijn vader. Maar ik wil dat Niels zijn identiteit in alle vrijheid ontdekt, en niet dat zijn omgeving allerlei labels en vooroordelen opplakt. Al snap ik ook wel dat mijn behoefte hem aan mannelijke leeftijdsgenoten te koppelen, evengoed bevooroordeeld is.
Harde wereld
De juf zegt dat het wel vaker voorkomt dat sommige jongens alleen met meisjes spelen, en andersom. Dat ik daar geen conclusies aan moet verbinden, omdat het op de middelbare school, wanneer hormonen een rol gaan spelen, helemaal anders kan zijn. Maar ik wil niet dat Niels tegen die tijd al ‘gekleurd’ is. Als hij nu nooit leert om met jongens te spelen, hoe komt hij dan mee met jongens in een hardere wereld als die van de brugklas? Ik snap dat ik mijn zoon niet kan dwingen om te spelen met kinderen met wie hij geen klik voelt. Maar moet het dan helemaal op zijn beloop laten, of af en toe toch jongetjes zoeken die bij hem passen?”
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.