Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Jacqueline (40) is alleenstaande moeder van Boyd (11), Bruno (10) en Kjeld (6).
“Bruno is over naar groep 7. Dat maakt hem een hele peer, vindt hij. Bijna zijn hele klas zit al op Instagram, Snapchat en TikTok, en hij zeurt me al maandenlang aan het hoofd of hij ook eigen accounts mag. Ik vind hem daar te jong voor. Zijn broer Boyd gaat naar groep 8, en taalt nog niet naar social media. Maar Bruno is enorm sociaal, en volgens hem verloopt alle communicatie via ‘Snap’ en ‘Insta’, en gebruikt niemand in zijn klas veel WhatsApp – wat klopt met wat ik op zijn telefoon zie gebeuren.
Lees verder onder de advertentie
Veilig
Mijn kinderen hebben een mobiele telefoon sinds hun achtste. Niet mijn keus, maar die van hun vader, die zich verder weinig bemoeit met de opvoeding. Het is zijn manier om contact te houden met de kinderen, omdat hij dat het liefst niet via mij doet. Prima, vind ik; alles om die band een beetje goed te houden. En ik vind het een veilig idee, dat mijn kinderen bereikbaar zijn wanneer ze bij hun vader zijn, of op pad met vriendjes.
Ik vind groep 8 vroeg genoeg voor social media. Ze kunnen bellen en appen, meer is toch niet nodig? We hebben gepraat over de gevaren van social media. En over cyberpesten. Over hoe je niet zomaar foto’s van jezelf moet plaatsen op internet; ik ben daar zelf ook terughoudend in. Maar tegelijkertijd begrijp ik dat de wereld van kinderen van tien, zich nu eenmaal voor een groot deel online afspeelt.
Lees verder onder de advertentie
Onschuldig
Als ik meekijk op de social media-accounts van de kinderen van vriendinnen, zie ik daar alleen heel onschuldige dingen gebeuren. Al kan ik natuurlijk niet zien wat zich afspeelt in de ‘dm’s’ en ‘snaps’, de chatfuncties van Instagram en Snapchat.
Lees verder onder de advertentie
Bruno heeft me beloofd dat hij me zal accepteren als ‘vriend’ zodat ik kan meekijken met wat hij post. Hoe dan ook weten Boyd en Bruno dat ik eens in de zoveel tijd een steekproef doe en meelees op hun telefoons, zo lang ze nog niet op de middelbare school zitten. Puur om te kijken of er geen rare dingen worden gestuurd, of wordt gepest. De zoon van elf van een vriendin, ontving onlangs een pornofilmpje.
Na de vakantie
Voor nu heb ik Bruno beloofd dat ik erover nadenk, en me wil informeren over het onderwerp. Dat houdt hem rustig tot na de vakantie. Daarna moet ik wel een oordeel vellen: moet ik mijn tienjarige zoon toelaten tot social media, of toch nog even wachten?”
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.