Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om als kind volwassenen (en soms zelfs je ouders) aan te spreken met u. Hoe gaat dat tegenwoordig? De meningen lopen behoorlijk uiteen, blijkt uit onze stelling.
Lees verder onder de advertentie
Een greep uit de reacties.
Kind moet volwassenen aanspreken met u: ja of nee?
Willeke: “Nee hoeft niet, voor mij zit in het woordje u niet per se respect. Dat toon je op vele andere manieren. Dat mijn zoon andere mensen helpt, opstaat voor ouderen in de bus, beleefd is en een warm hart heeft dat vind ik veel belangrijker.”
Linda: “Ik vind het belangrijker dat ze zich in gezelschap gedragen en mensen behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden. Respect komt niet neer op dat ene woordje “U”. Ik zelf doe dat bij vreemden en bij mijn opa wel. En misschien neemt m’n zoontje dat over en misschien niet. Maar dat vind ik ondergeschikt aan goed gedrag.”
Pippi: “Absoluut. Mijn kids zijn inmiddels groter, maar heb ze geleerd dat onbekenden altijd met u moeten worden aangesproken tot ze zelf aangeven dat dat niet hoeft. Mijn ex vriend tutoyeerde altijd iedereen, dat vond ik niet prettig.”
Rianne: “Nou eigenlijk zou ik dat wel willen, maar in de praktijk vind ik het aanleren van het verschil tussen wie wel (juf, dokter, ouderen) en wie niet, te lastig.”
Danique: “Nee hoor, ik vind dat niet nodig. En respect tonen en hebben zit het niet in het iemand aanspreken met ‘u’ maar in veel meer dan dat.”
Jessie: “Jazeker, ze is 3 maar probeer haar ’t nu al aan te leren. Ook naar opa&oma. Nu zijn ze 65 maar als m’n dochter een puber is zijn ze 75, dan vind ik dat ge-je en ge-jou geen gehoor meer. Ik moest dit vroeger ook gewoon en ben er echt niet slechter op geworden. Getuigd van respect naar ouderen en dat is tegenwoordig al ver te zoeken…”
Desiree: “100%. Ik heb ze geleerd je spreekt iedereen met U aan en zegt die persoon nee joh zeg maar je of jij dan was het prima maar niet uit zichzelf.”
Daniëlle: “Uhm nee, ik persoonlijk vind dat niet meer van deze tijd. Als ze het uit zichzelf doen, ja. Maar ik ga het ze niet opleggen. Respect is iets wat mijns inziens van 2 kanten moet komen. En moet gemeend zijn.”
Ana Nur: “Ja! Mij niet, maar oudere mensen sowieso. En alsjeblieft en dank je wel zeggen, vind ik ook wel zo netjes. Niet normaal hoe onbeschoft kinderen zijn tegenwoordig.”
Laura: “Nee. Je en jij. Fatsoen en respect voor mensen zit hem niet in de aanspreekvorm.”
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.