Monique Westenberg komt na vijf jaar met haar tweede kinderboek. Deze keer over Frenkie, haar adoptiehond. Wat ons betreft: dé tip voor onder de kerstboom.
Lees verder onder de advertentie
Het avontuur van Frenkie begint op Bonaire, waar hij woont in een dierenasiel. Tijdens een bezoek aan het eiland ontmoeten Monique en haar gezin Frenkie. Sterker nog: Frenkie kiest hén uit. Hij komt naar Nederland. Daar gaat een wereld voor hem open. Hij ziet, ruikt, hoort en proeft allemaal nieuwe dingen. Hij heeft zelfs een nieuwe hondenzus, Gioia! Al die veranderingen zijn wel even wennen voor Frenkie. Toch weet hij één ding zeker: hier, bij zijn nieuwe familie, is hij thuis.
Lees verder onder de advertentie
Monique voelt al bij Frenkies adoptie dat zijn verhaal een boek verdient. “Toen we hem adopteerden, zaten we als gezin in een roerige periode. Ik had er toen geen ruimte voor, maar ik wist: dit boek moet er ooit komen.”
Dunya
Nu is dat moment daar, vijf jaar na het uitbrengen van haar eerste boek Dunya, een hemels hondenleven. Dat boek ging over haar eerste hond, Dunya, en bood kinderen steun bij het verlies van hun huisdier. “Ik wilde vertellen dat een hond als familie is en dat je hem ook zo moet behandelen. En ook dat een hond altijd bij je blijft, zelfs nadat deze is overleden. Zolang je maar aan ze blijft denken en tegen ze blijft praten. Tot op de dag van vandaag krijg ik berichtjes dat het boek kinderen helpt het overlijden van hun hond een plekje te geven.”
Na Dunya’s overlijden kwam er ruimte voor een nieuwe hond: Frenkie. “Eigenlijk heeft Frenkie ons geadopteerd,” lacht Monique. Het gezin werd meteen verliefd op het bruine beestje. “Op Bonaire bezoeken we vaak het asiel. Daar kun je de honden voor een dagje meenemen naar het strand om met ze te knuffelen. Ze waren altijd even lief en leuk, maar we adopteerden er nooit één. Tot Frenkie. Terug in het hotel zei André tegen me: ‘Die bruine hond blijft maar in mijn gedachten.’ Bij mij was het net zo.” Inmiddels is hij al jaren niet meer weg te denken en echt gezinslid geworden. “Vooral de dankbaarheid die je terugkrijgt is heel bijzonder.”
Lees verder onder de advertentie
Boodschap
Frenkies verhaal draait om adoptie, en die boodschap hoopt Monique breed uit te dragen. “Misschien herkennen kinderen, die zelf geadopteerd zijn, zich in Frenkie. En ik hoop mensen te inspireren om een hond te adopteren. Kijk niet alleen naar pups, maar bezoek ook eens een asiel, of dat nu op Bonaire is of bij jou in de buurt. Er wachten zoveel dieren op een tweede kans.”
Lees verder onder de advertentie
Het hele gezin Hazes
Hoewel het hele gezin een rol speelt in het boek, heeft zoon André (8) geen inspraak in het verhaal gehad. “Het verhaal heb ik samen met een vriendin geschreven. André vindt het wel erg leuk. Vooralsnog heeft hij vooral de plaatjes bekeken en kijkt hij uit naar het fysieke boek. Hij wil het verhaal pas lezen als het echt in zijn handen heeft. Dat hij nu groot genoeg is om het zelf te kunnen lezen, maakt het wel extra leuk.”
Lees verder onder de advertentie
Voorlopig is Monique nog niet uitgeschreven. “Ik wil nog veel meer boeken uitbrengen onder Frenkies Wereld, met verschillende karakters en verhalen.”
Voor de kerst
Maar eerst is er Frenkie, van Eiland naar Weiland – een hartverwarmend cadeau voor kinderen die dol zijn op dieren. Het boek is uitsluitend tot aanstaande zondag op bestelling verkrijgbaar via www.frenkieswereld.nl. Zo wordt er precies genoeg gedrukt, zodat het op tijd in huis is voor de kerst.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.