In samenwerking met Kek Mama

Ná de bevalling nog zwangerschapskwalen? Dit kun je eraan doen

sperti na bevalling zwangerschapskwalen
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Bijna iedere vrouw heeft na de bevalling nog last van lichamelijke ongemakken, zoals aambeien. Vervelend, maar niet iets om je voor te schamen of ongerust over te maken. Wil je weten wat je eraan kunt doen? Samen met Sperti hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Lees verder onder de advertentie

Aambeien

Aambeien zijn ontstoken, uitgezakte aderen in het slijmvlies van de anus. Dit kan pijn, jeuk en een branderig gevoel geven tussen je billen. Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam hormonen aan waardoor het bindweefsel en de spieren soepeler worden. Als je baby groter en zwaarder wordt, neemt de druk op de bloedvaten in jouw onderlichaam toe. Hierdoor kunnen aambeien ontstaan. Maar ook erna, door obstipatie of het persen bij de bevalling.
 

Lees verder onder de advertentie

Tip 1: Nogmaals die hormonen

Ook ná de bevalling zorgen veranderingen in jouw hormoonhuishouding ervoor dat je darmen trager werken en verstopt kunnen maken. Dit geeft extra druk op de vaatwanden en vergroot de kans op aambeien. Ga daarom op tijd naar het toilet en neem hierbij ook een goede houding aan door je rug iets te bollen. En zet vooral niet te veel kracht of plaats een krukje onder je voeten. Een gehurkte houding is namelijk het beste om de darmen te laten ontspannen tijdens de grote boodschap.
 

Lees verder onder de advertentie

Tip 2: De keuken in

Je kunt aambeien niet helemaal voorkomen, maar de kans erop wel verkleinen door bijvoorbeeld geen last te krijgen van obstipatie. Eet bijvoorbeeld zo vaak mogelijk vezelrijke voeding: vervang wit brood door volkorenbrood, witte rijst door zilvervliesrijst, cornflakes door muesli of havermout en neem bijvoorbeeld worteltjes of snoeptomaten als tussendoortje. Drink ook voldoende water: als je er wat komkommer en limoen in doet, heb je nog een lekker smaakje ook.
 

Lees verder onder de advertentie

Tip 3: Omgaan met stress

Ook stress kan voor spijsverteringsproblemen en overbelasting van de sluitspier zorgen. Als gevolg daarvan kunnen aambeien ontstaan. Het is misschien lastig, maar heb je stress, probeer dit dan te verminderen. Elke vorm van lichaamsbeweging en mentale ontspanning kan al voor stressvermindering zorgen. Denk aan wandelen, fietsen, maar ook lekker je baby knuffelen, yoga, of meditatie.
 

Lees verder onder de advertentie

Tip 4: De bil-oefening

Met het aanspannen van de billen versterk je de anale sluitspier. Je traint de spier door de bilspieren even aan te spannen en weer los te laten en dit te herhalen. Dit kun je op bijna elk moment en op elke plaats oefenen. Dit houdt de spieren van onder sterk.
 

Lees verder onder de advertentie

Tip 5: Let op je houding

Als je na je zwangerschap weer aan het werk gaat, let dan goed op je houding. Met té lang staan of zitten kun je druk uitoefenen op de anus. Dit kan aambeien veroorzaken of bestaande klachten verergeren. Probeer je lichaamshouding zo veel mogelijk af te wisselen.
 

Tip 6: Smeren en verzachten

Om de pijn, jeuk en het branderige gevoel te verlichten, kun je de Sperti Zalf gebruiken. Deze zalf verzacht de pijn en verlicht de jeuk bij aambeien. Sperti is de Nr. 1* en een vertrouwde oplossing in de bestrijding van klachten van aambeien. Sperti Zalf is te gebruiken bij zowel inwendige als uitwendige aambeien. Sperti is te verkrijgen bij Etos.
 

Sperti is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

*IRI (verkopen 2019)

KOAG-nr. 309-0920-3684, PM-NL-PRH-20-00007

 

Meest bekeken