Je kunt natuurlijk de hele dag door rennen, maar je kunt ook even stoppen en aan jezelf denken. Daar word je namelijk blijer van.
Lees verder onder de advertentie
NEUROPSYCHOLOOG ERIK SCHERDER: “Stress heb je nodig om bepaalde klussen te klaren, als je moet pieken. De gebieden die een rol spelen bij emoties gaan dan even ‘down’. Dat merk je als er iets is met je kind, als het naar het ziekenhuis moet: pas als de hectiek voorbij is, ga je huilen. Schitterend dat het brein daartoe in staat is.
Lees verder onder de advertentie
‘Default mode’
Als de hersenen te vaak overvraagd worden, ontstaat er chronische stress. Om dit te voorkomen moet het brein regelmatig in ‘default mode’ gezet worden. En dat doe je door niets te doen. Daarmee worden neurale systemen geactiveerd die creativiteit en het probleemoplossend vermogen stimuleren. Je merkt het als je er geen afleiding is, onder de douche bijvoorbeeld: daar krijg je vaak de beste ideeën.
Lees verder onder de advertentie
Moment voor jezelf
Denk niet in minuten rust, maar in white spots: lege momenten door de dag heen waarop de hersenen even rust krijgen. Door bijvoorbeeld ’s avonds een blokje om te lopen, of de lunch met collega’s over te slaan en alleen te gaan wandelen. Het zijn de momenten voor jezelf. Maar als jij ontspant door met je kinderen naar de speeltuin te gaan: doe dat vooral. Uit het raam kijken is ook een goeie. Werkgevers zouden daar nadrukkelijk toestemming voor moeten geven: iedereen wordt er uiteindelijk een stuk productiever van.
Lees verder onder de advertentie
Actieve levensstijl
De hersengebieden die ervoor zorgen dat we de druk van alledag aankunnen zijn actiever bij een actieve levensstijl. En dat is handig in drukke tijden. Breng de kinderen dus niet steeds met de auto naar school, maar pak de fiets. Vroeger deed iedereen dat. Door weer en wind naast je kind fietsen, hand in de kraag, daar moeten we naar terug.”
“Merk je dat je jezelf echt hebt overvraagd, dan is niksen juist geen goed idee. Dan ga je alleen maar tobben. Ga wandelen, fietsen – niet zozeer vanwege de beweging, maar om los te komen van de drukte. En zorg dan dat je de oorzaak van het probleem aanpakt. Krijg je het zelf niet voor elkaar, vraag dan hulp van een professional die je op weg kan helpen. Dat is geen zwaktebod, maar het enige juiste dat je dan kunt doen.”
Lees verder onder de advertentie
Dit verhaal is er één van een interviewserie in Kek Mama 10-2018.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Ongepaste betaalverzoekjes krijgen, het is niemand meer vreemd. Of het nou om hele hoge bedragen gaat of om kleine, sommige mensen gaan een grens over met hun Tikkies. Zo ook de organisator van een babyshower, waar Celine voor was uitgenodigd.