Niet volgens het boekje: ‘Ik post elke dag een dagvlog van mijn kind’

27.08.2024 13:00

Niet iedereen bewandelt de gebaande paden tijdens de zwangerschap of het moederschap. Sommige vrouwen kiezen er zelfs voor het juist helemaal niet volgens het boekje te doen. Florine (33) weet dat er veel ouders zijn die hun kind helemaal niet op social media laten zien, maar zij doet dat wel. Ze uploadt zelfs iedere dag een vlog van haar zoon.

Florine (33): “Toen mijn zoontje 14 maanden was, begon hij zijn eerste woordjes te zeggen. Ik vond dat zo grappig en lief, dat ik er filmpjes van maakte. Die deelde ik in eerste instantie alleen met familie. Totdat ik op een dag besloot er eentje op TikTok te plaatsen. Ik was benieuwd of het daar veel bekeken zou worden. Er gebeurde iets wat ik nooit had verwacht: het filmpje ging gelijk viral. Ik kreeg duizenden likes en tientallen reacties. Dat smaakte naar meer.

Dagvlogs

Ik postte al snel iedere week zo’n grappig filmpje van mijn zoontje. Inmiddels is hij 2,5 jaar en hebben we meer dan 20.000 volgers. We postten nu nog meer dan toen: iedere dag maak ik een dagvlog. Dit is gefilmd vanuit het perspectief van mijn zoontje. Het is dus echt alsof hij je meeneemt in zijn dag.

Samenwerkingen

We hebben daar heel veel plezier in én het levert ook wat op. We hebben namelijk samenwerkingen met merken. De ene keer krijgen we gratis producten, de andere keer krijgen we er geld voor. Dat geld zetten we op een aparte rekening. We zien het als een spaarrekening voor ons zoontje. Hij mag dat geld later besteden. De gratis producten hebben ons al veel geld gescheeld. Zo kregen we eens een mooie autostoel, maar ook een enorme voorraad luiers. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen.

Reacties

We krijgen bijna alleen maar positieve reacties op de filmpjes. Mensen reageren dan hoe lief en schattig ze mijn zoontje vinden. Of ze vertellen iets over hun eigen kind, wat bijvoorbeeld ook zoiets grappigs of gênants heeft gezegd. Het heeft me al een aantal mooie online vriendschappen opgeleverd.

Moedermaffia

Heel af en toe krijg ik ook een vervelende opmerking. De moedermaffia is er weer, zeg ik dan. Sommige mensen vinden het belachelijk dat ik elke dag beelden van mijn zoontje online zet. Zij denken dat hij het later niet leuk zal vinden dat iedereen hem zo heeft kunnen volgen en vinden dat ik zijn privacy afneem. Wat die mensen niet weten, is dat ik achter de schermen heel erg goed nadenk over wat ik wel en niet van hem deel. Zo zie je bijna alleen maar leuke momenten in onze dagvlogs, niet de momenten waarop hij huilt of een slechte bui heeft. Als hij niet gefilmd wil worden, dan film ik hem niet en mocht hij later ooit aangeven dat hij helemaal wil stoppen met de dagvlogs, dan stoppen we ermee.

Angst voor online delen

Ik weet dat het bijzonder is, je kind zoveel online delen in een tijd waarin mensen dat spannend vinden. Veel ouders kiezen ervoor om hun kind helemaal niet online te delen, ze zijn bang dat mensen misbruik van die beelden maken. Ik ben daar niet zo bang voor. Ik weet dat ik goed nadenk over wat ik deel en zie daar geen kwaad in. Zolang mijn zoontje en ik er plezier van hebben en het wat oplevert, blijf ik het gewoon doen.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.