Niet volgens het boekje: ‘Ik ga nooit met mijn kind naar drukke plekken, want daar kan ik niet tegen’

13.08.2024 17:00
Bron: Tripper

Niet iedereen bewandelt de gebaande paden tijdens de zwangerschap of het moederschap. Sommige vrouwen kiezen er zelfs voor het juist helemaal niet volgens het boekje te doen. Pien (33) kan door haar hoogsensitiviteit niet naar drukke plekken toe met haar dochter en voelt zich daar regelmatig schuldig om.

Pien (33): “Ik ben een introverte, hoogsensitieve moeder van een dochter van 3 jaar. Ik wist van tevoren dat mijn hoogsensitiviteit voor uitdagingen zou gaan zorgen tijdens het ouderschap. Toch heb ik er met volle overtuiging voor gekozen. Mijn kinderwens was zo sterk dat ik er niet omheen kon.

Babybubbel

De babytijd ging me heel goed af. Een baby is namelijk een ideaal excuus om onder allerlei sociale verplichtingen uit te komen. Iedereen verwacht dat je maandenlang in een babybubbel verdwijnt. Ik vond het heerlijk.

Veel energie

Nu mijn dochter 3 is loop ik meer tegen mijn hooggevoeligheid aan. Ze heeft namelijk ontzettend veel energie. Waar het voorheen voldoende was om een half uurtje met mijn dochter naar een rustig speeltuintje te gaan, is dat nu niet meer genoeg. Ze verveelt zich daar ontzettend snel. Het grappige is dat mijn dochter juist heel erg graag andere kindjes en volwassenen om zich heen heeft. Hoe drukker, hoe beter. Dan kijkt ze haar ogen uit en zoekt ze interactie op, terwijl ze het maar saai vindt als ze een speeltuin voor zichzelf heeft.

Geen drukke plekken

Met mijn broer en zijn gezin, is mijn dochter weleens naar het wel bekende krijspaleis geweest. Ook neemt mijn vriend haar weleens mee naar drukkere plekken, zoals massale buitenspeelparadijzen. Ik trek dat niet. Ik word gillend gek op dat soort plekken. Drukke zwembaden, dierentuinen, pretparken: het is allemaal niet aan mij besteed. Maar ook kindvriendelijke hotels, pannenkoekenhuizen en theaters voor kinderen zijn me vaak te druk. Eigenlijk alle plekken waar veel kinderen zijn en dus ook heel veel geluid wordt gemaakt. Mensen denken snel dat dit aanstellerij is, maar voor mij als hoogsensitief persoon is het echt niet te doen. Het gaat verder dan je een beetje irriteren aan geluid. Ik raak echt in paniek. Ik ga zweten, word licht in m’n hoofd en kan pas weer helder nadenken als ik daar weg ben. Geen ideaal scenario met een peuter.

Schuldgevoel

Ik voel me de laatste tijd behoorlijk schuldig naar mijn dochter toe. Doordat ze al een paar keer met anderen op dit soort plekken is geweest, kent ze het en weten we hoe leuk ze het vindt. Ik kan haar dat niet geven. Ik voel me ook schuldig tegenover mijn vriend. Hij probeert wel af en toe met haar naar zo’n plek te gaan en dan blijf ik alleen thuis. Best pittig voor hem. Ik weet dat ik een goede moeder ben en dat een leuke jeugd niet valt of staat bij uitstapjes, maar toch baal ik dat mijn dochter deze ervaringen door mij veel minder heeft.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.