Niet volgens het boekje: ‘Mijn kind van 15 maanden is zo goed als zindelijk’

13.07.2024 14:32
kind sneller zindelijk tips moeder Beeld: Shutterstock

Niet iedereen bewandelt de gebaande paden tijdens de zwangerschap of het moederschap. Sommige vrouwen kiezen er zelfs voor het juist helemaal niet volgens het boekje te doen. Nienke (33) begon toen haar dochter 1 jaar werd gelijk met zindelijkheidstraining.

Nienke (33): “Mensen kijken me vaak vol ongeloof aan als ik vertel dat mijn dochter van 15 maanden al zo goed als zindelijk is. Ik vertelde het laatst aan iemand wiens kind van 3,5 dat nog niet was. Ze wilde gelijk weten hoe ik het had aangepakt. Zij moet namelijk nog haast maken om haar kind op tijd zindelijk te krijgen voor de basisschool. Daar heb ik gelukkig geen last van. 

Wasbare luiers

Waarom ik al zo vroeg ben begonnen met zindelijkheidstraining? Daar heb ik een duidelijk antwoord op: omdat wij zoveel mogelijk wasbare luiers gebruiken. Ik kan je vertellen: dat motiveert wel om je kind zindelijk te krijgen. Het is een hoop werk. Ik heb ooit eens gelezen dat alle kinderen vanaf 1 jaar zindelijk kunnen worden. Toen nam ik me voor om gelijk na mijn dochters eerste verjaardag aan de slag te gaan.

Spelenderwijs

We hebben het spelenderwijs aangepakt, met een potje in de woonkamer. Als we aan haar zagen dat ze aan het poepen was, zetten we haar er snel op. Als ze er niet op wilde, omdat ze bijvoorbeeld liever wilde staan, dan ging de luier weer om en lieten we haar staan. Kortom: ze hoefde niks. Ze mocht het helemaal zelf bepalen. 

Overdag zindelijk

Het principe van op het potje gaan zitten, pikte ze razendsnel op. Al snel zat ze overdag zo’n 3 à 4 keer op het potje voor een plasje of een poepje. Inmiddels doet ze overdag, als we thuis zijn, alles op het potje. We trekken nog wel haar luier uit en ook het afvegen doen wij. Het liefst zou ze dat ook zelf doen, want die doekjes grist ze zo uit onze handen. Omdat het zo goed gaat, overweeg ik om binnenkort al van een wasbare luier over te gaan op een onderbroekje. ‘s Nachts slaapt ze nog wel met een luier aan. Ze slaapt pas sinds een paar maanden door en zijn nog iets te huiverig om die nachtrust weer op het spel te zetten, maar dat komt allemaal wel.

Communicatie

Een nadeel aan zindelijkheidstraining op 1-jarige leeftijd is communicatie. Mijn dochter had net haar eerste woordje gezegd en dat was niet toevallig ‘poep’ of ‘plas’. Een 3-jarige kan natuurlijk gewoon zeggen dat-ie naar de wc moet, dat was in ons geval anders. Gelukkig kunnen we het altijd aan haar zien als ze poept. Dan is het een kwestie van snel handelen. Nu is dat niet meer nodig, omdat ze zelf al op het potje afgaat als ze moet.

Stel het niet uit

Veel ouders geloven dat kinderen het zelf aangeven als ze toe zijn aan zindelijk worden. Ze wachten tot dat moment er vanzelf komt. Ook hebben ouders vaak geen zin om al aan zindelijkheidstraining te beginnen, omdat het veel tijd zou kosten, en stellen het daarom uit. Dat begrijp ik wel, maar toch zou ik het iedere ouder aanraden om je kind lekker vroeg zindelijk te maken. Het is zo fijn om nu al uit de luiers te zijn. En zoveel tijd kost het echt niet. Begin gewoon eens met een potje in de kamer te zetten en zet je kind daar af en toe op als je ziet dat-ie moet. Het zal je verbazen hoe snel ze het snappen.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.