Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Lees altijd de regels, deel geen onnozele dingen en stuur geen 50 berichten per dag. Je kunt er makkelijk een flinke encyclopedie over schrijven, die groepsapp-etiquette.
Esmée (34), moeder van Jasmijn (3) en Olly (6 maanden):
“Mijn schoonmoeder snapt niets van onze familie-app. Niet alleen begint ze elk bericht alsof ze een e-mail schrijft, dus compleet met aanhef en afsluiting, ook denkt ze dat het een soort logboek is waarin ze ons elke minuut van de dag op de hoogte moet houden van het wel en wee van haar leven.
“Ik ben dolblij als we om tien uur ’s avonds het bericht krijgen dat ze gaat slapen”
Mijn schoonzus en ik worden er knettergek van. Wat we ook zeggen, hoe wij of onze mannen ook uitleggen dat het meer is voor het delen van een voorval, een leuke foto van de kleinkinderen of een familie-afspraak, schoonmama ziet het als haar favoriete communicatiemiddel. Ik ben dolblij als we om tien uur ’s avonds het bericht krijgen dat ze gaat slapen. Hebben we even rust, voordat er weer een hysterisch blije ochtendgroet binnenklingelt.”
“Bij ons zit een vader in onze kleuterklasapp die denkt dat dit een soort advertentiemiddel is. Hij heeft een slagerij en geeft graag we de weekreclames door. Een pond gehakt voor vijf euro, een gourmetpakket voor een tientje. Dat werk. En niemand die de beste man daarop durft aan te spreken.”
Lees ook – ‘Ik stuurde een pikant spraakbericht naar de groepsapp in plaats van mijn man’ >
“Aan het begin van het schooljaar stel ik de regels op voor de klassenapp: alleen hoognodige informatie delen, geen afmeldingen én geen felicitaties. Maar daar houdt niemand zich aan.
“Ik heb echt geen tijd om me dagelijks door 297 berichten te worstelen”
De vraag ‘wie kan er morgen helpen luizenpluizen? Reageer als je kunt’ wordt tientallen keren beantwoord met: ‘sorry, ben aan het werk’/‘heb geen oppas’/‘moet naar de dokter’. Is Pietje ziek, dan zie ik 25 keer ‘beterschap’ voorbijkomen en hetzelfde geldt als Pietje jarig is, maar dan met de gelukwensen voor Pietje. Ik heb een duobaan en twee klassen en echt geen tijd om me dagelijks door 297 berichten en felicitatietsunami’s te worstelen.” Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.