Laura Groot (34) is single moeder van Cataleya (5) en werkt als coördinator vooropkomsten bij de Koninklijke Marine.
Lees verder onder de advertentie
“Vier keer per jaar komen bij ons nieuwe leerlingen binnen: de toekomstige matrozen. Zij zijn door het keuringscentrum van Defensie via verschillende tests geschikt bevonden om in te stromen bij de marine. Omdat zij nog geen uniform dragen, noemen mijn collega’s en ik ze gekscherend ‘de spijkerbroeken’.
Voor iedere leerling maak ik afspraken om een uniform en schoeisel te passen en ik controleer of de basisvaccinaties in orde zijn. Ik zorg er als het ware voor dat ze kunnen starten met de maritieme opleiding.
Lees verder onder de advertentie
Aan wal
Zelf werd ik elf jaar geleden beroepsmilitair. Sindsdien heb ik verschillende functies bekleed, waaronder korporaal admin op het schip Zr.Ms. Rotterdam. Tweeënhalf jaar lang lagen we afwisselend een aantal weken aan wal en voeren op zee. Ons hoofddoel was het ophalen en brengen van mariniers naar gebieden waar zij nodig waren, zoals Engeland. Ik hield me bezig met het personeelsplaatje: wie zijn aan boord, wie stapt wanneer af en waarom? Cataleya was op dat moment twee.
De keuze om juist toen operationeel te gaan, was bewust. Ik dacht: als zij nog niet goed beseft dat ik weg ben, zal het voor mij makkelijker zijn. Dat bleek ook. Natuurlijk waren er momenten dat ik haar miste, maar het was een geruststelling dat ze het bij opa en oma prima naar haar zin had. Nu ze ouder wordt, vind ik het fijn er voorlopig dagelijks voor haar te zijn. Daarom bekleed ik mijn huidige walfunctie de komende vier jaar en daarna zien we wel.
Lees verder onder de advertentie
Bij de marine
Als mensen horen dat ik bij de marine werk, vinden ze dat vaak stoer. ‘Valt mee,’ zeg ik dan, ‘op dit moment heb ik een kantoorbaan als ieder ander.’ Er wordt onterecht weleens gedacht dat je als militair elke dag door de modder kruipt. Ook voor Cataleya is moeilijk te begrijpen wat ik precies doe.
“Als mensen horen dat ik bij de marine werk, vinden ze dat vaak stoer”
Lees verder onder de advertentie
Toen ik operationeel was, kwam ze tijdens de kinderdag aan boord en kroop ze in de gigantische wasmachines en bakte ze pepernoten in de bakkerij. Om daarna een jaar lang tegen iedereen die het maar wilde horen te zeggen: ‘Mama vaart op een boot en bakt pepernoten.’ Dan zei ik er toch even achteraan dat mijn baan íets gecompliceerder is.
Inmiddels weet ze dat ik niet meer op een schip zit en kwam ze laatst een kijkje nemen op ons kantoor in Den Helder. Ook leuk, maar het meest interessant was toch de snoeppot op mijn bureau.”
Dit portret staat in Kek Mama 06-2022.Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.