Het krijgen van een kind verandert in één klap je leven. Niet gek dat je bepaalde gewoontes – hallo vrije tijd en nachtrust – moet opgeven. Dat weet moeder Joanna Mitchell als geen ander.
Lees verder onder de advertentie
In de hoop een (nog) betere moeder te worden, stopte zij met deze vier dingen.
1. Het vinden van nieuwe ‘moedervriendinnen’
Van zwangerschapsyoga tot het schoolplein: er zijn genoeg plekken waar moeders elkaar ontmoeten én bevriend raken. Er bestaan ook Facebook-groepen, speciaal voor moeders uit dezelfde stad of regio. Daar moet Joanna allemaal niets van weten. ‘Het enige wat ik daar zag, waren bange en onzekere moeders die zich continu met elkaar vergeleken. In plaats daarvan focuste ik me liever op de band met mijn baby. Ik leerde hem beter kennen door samen te wandelen, te spelen en hem te voeden. Het maakte me zelfverzekerder. En vanaf dat moment ging het maken van moeder-vriendinnen een stuk makkelijker en natuurlijker.’
Lees verder onder de advertentie
2. Deadlines en schema’s
Voeding, slaap, ontwikkeling: voor alles bestaat tegenwoordig een schema. Ook Joanna hield zich aan een strak regime, maar gooide die regels vrij snel overboord. ‘Mijn baby weigerde om zich aan schema’s te houden. Ik besloot me te houden aan het ritme en de ontwikkeling van mijn kind. Ja, misschien doe ik het anders dan anderen, maar dit maakt me gelukkig.’
Lees verder onder de advertentie
3. Zorgen maken om te veel beeldschermtijd
Net als veel andere moeders was Joanna ervan overtuigd dat haar kind geen tv zou kijken. Nou, dat is niet helemaal gelukt. ‘Ik probeerde het uit te stellen, maar toen mijn kind actiever werd, vond ik het lastig om voor hem én mijn eigen gezondheid te zorgen. Daarom zette ik hem vlak voor zijn tweede verjaardag voor de tv. Ik weet dat beeldschermen niet goed zijn voor de ontwikkeling, maar als alleenstaande moeder heb je soms weinig keuze. Geen beeldschermvrije opvoeding dus, maar dit is een stuk relaxter.’
De enige ervaring die je als kersverse moeder hebt, is je eigen opvoeding. Maar dat betekent niet dat je die moet opvolgen. ‘Ik wilde het anders aanpakken. Dat is geen kritiek op de opvoeding van mijn ouders, het zorgt er juist voor dat ik écht mezelf kan zijn.’
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.