Het krijgen van een kind verandert in één klap je leven. Niet gek dat je bepaalde gewoontes – hallo vrije tijd en nachtrust – moet opgeven. Dat weet moeder Joanna Mitchell als geen ander.
Lees verder onder de advertentie
In de hoop een (nog) betere moeder te worden, stopte zij met deze vier dingen.
1. Het vinden van nieuwe ‘moedervriendinnen’
Van zwangerschapsyoga tot het schoolplein: er zijn genoeg plekken waar moeders elkaar ontmoeten én bevriend raken. Er bestaan ook Facebook-groepen, speciaal voor moeders uit dezelfde stad of regio. Daar moet Joanna allemaal niets van weten. ‘Het enige wat ik daar zag, waren bange en onzekere moeders die zich continu met elkaar vergeleken. In plaats daarvan focuste ik me liever op de band met mijn baby. Ik leerde hem beter kennen door samen te wandelen, te spelen en hem te voeden. Het maakte me zelfverzekerder. En vanaf dat moment ging het maken van moeder-vriendinnen een stuk makkelijker en natuurlijker.’
Lees verder onder de advertentie
2. Deadlines en schema’s
Voeding, slaap, ontwikkeling: voor alles bestaat tegenwoordig een schema. Ook Joanna hield zich aan een strak regime, maar gooide die regels vrij snel overboord. ‘Mijn baby weigerde om zich aan schema’s te houden. Ik besloot me te houden aan het ritme en de ontwikkeling van mijn kind. Ja, misschien doe ik het anders dan anderen, maar dit maakt me gelukkig.’
Lees verder onder de advertentie
3. Zorgen maken om te veel beeldschermtijd
Net als veel andere moeders was Joanna ervan overtuigd dat haar kind geen tv zou kijken. Nou, dat is niet helemaal gelukt. ‘Ik probeerde het uit te stellen, maar toen mijn kind actiever werd, vond ik het lastig om voor hem én mijn eigen gezondheid te zorgen. Daarom zette ik hem vlak voor zijn tweede verjaardag voor de tv. Ik weet dat beeldschermen niet goed zijn voor de ontwikkeling, maar als alleenstaande moeder heb je soms weinig keuze. Geen beeldschermvrije opvoeding dus, maar dit is een stuk relaxter.’
De enige ervaring die je als kersverse moeder hebt, is je eigen opvoeding. Maar dat betekent niet dat je die moet opvolgen. ‘Ik wilde het anders aanpakken. Dat is geen kritiek op de opvoeding van mijn ouders, het zorgt er juist voor dat ik écht mezelf kan zijn.’
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.