Makkelijker nee zeggen of bij onderhandelingen op werk niet snel van de wijs gebracht worden: deze vrouwen hebben, sinds ze moeder zijn, ook op hun werk voordeel van hun opvoedkennis.
Lees verder onder de advertentie
Marieke (44), inkoper, moeder van Esmee (10), Daan (8) en Casper (4).
“Onderhandelen: ik heb er cursussen voor gevolgd en boeken over gelezen. Toch werd ik er pas echt goed in door mijn kinderen. Gedachten lezen, compromissen sluiten en problemen oplossen: thuis doe ik niet anders. Ook impasses en oplopende emoties zijn voor mij gesneden koek.
Lees verder onder de advertentie
Onderhandelingstactiek
Laatst ook weer; stond ik met mijn hysterische kleuter in een vol winkelcentrum. De weekboodschappen in zware tassen in mijn hand, al zeker vijf minuten te laat voor de hockeytraining van de oudste, en ook nog een pak rijst vergeten. En precies dan is mijn kleuter er natuurlijk klaar mee. Gevalletje krijsend op de grond. Gelukkig weet ik hier inmiddels wel raad mee. Oogcontact maken, beetje afleiden, grapje tussendoor, emoties benoemen en hop, we kunnen weer door.
Diezelfde tactieken werken dus ook uitstekend tijdens onderhandelingen op mijn werk. De zakenrelatie die mij nog van de wijs brengt moet wel van heel goede huize komen.”
Carolijn (41), marketingmanager, moeder van Jasmijn (6), Veerle (6) en Bram (2).
“Als moeder van drie word ik constant overvraagd. Kinderen moeten van alles, maar uiteindelijk blijken het vaak dingen te zijn die ze gewoon graag zouden willen. In hun vraagstelling maken kinderen daar geen enkel onderscheid in. Dat moet je als moeder zelf maar uitvogelen.
Lees verder onder de advertentie
Gewoon proberen
Op een gegeven moment leer je: er zijn dingen die echt belangrijk voor hen zijn en er zijn een heleboel dingen die ze wel leuk zouden vinden, maar ook niet meer dan dat. Inmiddels heb ik een uitstekende bullshit-radar ontwikkeld. Even samen knuffelen en lezen na een lange middag op de bso? Doe ik meteen, want dat is echt even nodig. Maar op zaterdagochtend per se naar de speeltuin? Onzin! In de tuin vinden ze het net zo leuk. Ze proberen het gewoon, wie weet hap ik toe.
Bij collega’s is dat precies zo. “Je móét dit even voor me doen.” Negen van de tien keer is dat totale bullshit. Natuurlijk is het fijn voor je collega’s dat jij die presentatie even in elkaar draait, maar dat kunnen ze zelf toch ook? Er ligt ongetwijfeld werk op je te wachten dat wel belangrijk is en waarmee je jezelf pas echt in de kijker speelt. O wat had ik mezelf veel tijd kunnen besparen als ik dit eerder had ontdekt.”
Dit artikel staat in Kek Mama 08-2022.Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:*Goedkoper dan in de winkel*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzondenAbonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.