Dacht je dat een eerste kind pittig is voor je huwelijk? De komst van een tweede kind zet een relatie nog sterker onder druk dan die van een eerste, zo blijkt uit recent onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Deze verrassende uitkomst kwam uit het onderzoek van Susan Ketner van de Hogeschool Leiden. Zij doet sinds 2015 onderzoek naar de vraag welke gevolgen het krijgen van kinderen heeft voor het welzijn van de ouders en hun relatie. Dat een tweede kind er nóg zwaarder inhakte dan een eerste kind, had de onderzoekster niet verwacht, omdat ouders tegen die tijd al meer ervaring hebben in het hebben van een kind. ‘Maar de relatie met de partner delft het onderspit,’ zegt de onderzoekster in het Leidsch Dagblad.
De roze wolk is af en toe ver te zoeken, blijkt uit het onderzoek. ‘Bijna alle ouders hebben soms heibel in de tent. Die ruzies gaan veelal over de verdeling van zorg- en huishoudelijke taken, de verhouding tussen werk en privé en over het gebrek aan tijd voor elkaar. Opvallend: vaders ruziën vaker over ’de hoeveelheid aandacht voor elkaar’, terwijl moeders meer stennis schoppen over de verdeling van huishoudelijke taken.
Lees verder onder de advertentie
Invloed op relatie
Er deden ongeveer 600 ouders met het onderzoek mee. Met behulp van digitale vragenlijsten, huisbezoeken en observaties proberen de onderzoekers er achter te komen hoe ouders reageren op de komst van kinderen en hoe het hun relatie beïnvloedt.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.