Is je kind gek op z’n opa en oma en andersom? Komt dat even mooi uit, want een nieuwe studie heeft aangetoond dat een sterke relatie tussen grootouders en kleinkinderen goed is voor de gezondheid.
Lees verder onder de advertentie
Voor het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het academische tijdschrift The Gerontologist, werden 374 grootouders en 356 kleinkinderen gevolgd in een periode van bijna twintig jaar (1985 tot 2004). En wat bleek: een grote mate van affiniteit zorgt ervoor dat zowel grootouders als kleinkinderen (zodra die eenmaal volwassen zijn) minder kampen met symptomen van depressie.
Lees verder onder de advertentie
Onvoorwaardelijke liefde
Ook liet het onderzoek zien dat bij de gemiddelde relatie tussen een grootouder en een volwassen kleinkind niet alleen sprake is van wederzijdse steun, maar ook van spanning. Als kleinkinderen namelijk jong zijn, is de relatie vaak sterk en worden er banden gevormd. Maar zodra ze tieners zijn, zijn ze meestal minder betrokken bij hun opa en oma en in sommige gevallen helemaal niet.
Lees verder onder de advertentie
Het goede nieuws is dan wel dat de meeste kleinkinderen uiteindelijk weer meer betrokken raken bij hun grootouders zodra ze volwassen worden. Hun relatie is dan te vergelijken met een vriendschap die gebaseerd is op onvoorwaardelijke liefde, aldus het onderzoek.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.