Is je kind gek op z’n opa en oma en andersom? Komt dat even mooi uit, want een nieuwe studie heeft aangetoond dat een sterke relatie tussen grootouders en kleinkinderen goed is voor de gezondheid.
Lees verder onder de advertentie
Voor het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het academische tijdschrift The Gerontologist, werden 374 grootouders en 356 kleinkinderen gevolgd in een periode van bijna twintig jaar (1985 tot 2004). En wat bleek: een grote mate van affiniteit zorgt ervoor dat zowel grootouders als kleinkinderen (zodra die eenmaal volwassen zijn) minder kampen met symptomen van depressie.
Lees verder onder de advertentie
Onvoorwaardelijke liefde
Ook liet het onderzoek zien dat bij de gemiddelde relatie tussen een grootouder en een volwassen kleinkind niet alleen sprake is van wederzijdse steun, maar ook van spanning. Als kleinkinderen namelijk jong zijn, is de relatie vaak sterk en worden er banden gevormd. Maar zodra ze tieners zijn, zijn ze meestal minder betrokken bij hun opa en oma en in sommige gevallen helemaal niet.
Lees verder onder de advertentie
Het goede nieuws is dan wel dat de meeste kleinkinderen uiteindelijk weer meer betrokken raken bij hun grootouders zodra ze volwassen worden. Hun relatie is dan te vergelijken met een vriendschap die gebaseerd is op onvoorwaardelijke liefde, aldus het onderzoek.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.