Meer dan twintig procent van de moeders denkt dat er fouten zijn gemaakt tijdens hun eerste bevalling. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim twaalfduizend bezoekers van LINDA.nl.
Lees verder onder de advertentie
Naar aanleiding van het onderzoek gaven 2600 vrouwen (20,7%) aan dat er fouten zijn gemaakt. 1553 moeders (12,4%) zeggen dat ze het niet weten. De rest, 66,9%, denkt dat geen fouten zijn gemaakt.
Lees verder onder de advertentie
Van de 2600 moeders die zeggen dat er fouten zijn gemaakt, beviel 90% in het ziekenhuis en 9% thuis. Voor de totale groep was dit iets minder: 80% beviel in het ziekenhuis en 20% thuis.
Uiteenlopende verhalen
De ervaringen variëren van kleine misverstanden tot medische (inschattings-)fouten. Zo zegt één van de moeders dat ze een paar dagen voor de uitgerekende datum werd ingeleid omdat gedacht werd dat de baby in het vruchtwater had gepoept – maar dit bleek niet zo te zijn. Een andere moeder omschrijft haar bevalling als de hel. ‘Geen communicatie tussen artsen (ruzie). Geen ontsluiting. Baby zat vast. Vacuümpomp. Tangen in het gezicht omdat hij in kruinligging lag. Kortom, de hel.’
De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) herkennen het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt.
“Een negatieve bevallingservaring is een niet te beschrijven nare ervaring voor de vrouw en (ook vaak) voor haar omgeving”, schrijven NVOG-voorzitter Astrid Vollebregt en KNOV-directeur Charlotte de Schepper in een gezamenlijke reactie. Ze benadrukken dat zo’n ervaring nooit de intentie van de zorgverlener is. “Integendeel.”
Lees verder onder de advertentie
De NVOG en KNOV onderstrepen ook dat ze continu proberen de zorg te optimaliseren. “Dit doen we met onze zwangeren en kraamvrouwen, alle zorgverleners betrokken in de geboortezorg.”
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.