Onderzoek: één op vijf moeders zegt dat er bij de bevalling fouten zijn gemaakt

Illustratie bij: Onderzoek: één op vijf moeders zegt dat er bij de bevalling fouten zijn gemaakt
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Meer dan twintig procent van de moeders denkt dat er fouten zijn gemaakt tijdens hun eerste bevalling. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim twaalfduizend bezoekers van LINDA.nl.

Lees verder onder de advertentie

Naar aanleiding van het onderzoek gaven 2600 vrouwen (20,7%) aan dat er fouten zijn gemaakt. 1553 moeders (12,4%) zeggen dat ze het niet weten. De rest, 66,9%, denkt dat geen fouten zijn gemaakt.

Lees verder onder de advertentie

Van de 2600 moeders die zeggen dat er fouten zijn gemaakt, beviel 90% in het ziekenhuis en 9% thuis. Voor de totale groep was dit iets minder: 80% beviel in het ziekenhuis en 20% thuis.

 

Uiteenlopende verhalen

De ervaringen variëren van kleine misverstanden tot medische (inschattings-)fouten. Zo zegt één van de moeders dat ze een paar dagen voor de uitgerekende datum werd ingeleid omdat gedacht werd dat de baby in het vruchtwater had gepoept – maar dit bleek niet zo te zijn. Een andere moeder omschrijft haar bevalling als de hel. ‘Geen communicatie tussen artsen (ruzie). Geen ontsluiting. Baby zat vast. Vacuümpomp. Tangen in het gezicht omdat hij in kruinligging lag. Kortom, de hel.’

Lees verder onder de advertentie

 

Lees ook
Extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Zelfs een slokje water kwam er meteen weer uit’ >

 

‘Nooit de intentie’

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) herkennen het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt.

“Een negatieve bevallingservaring is een niet te beschrijven nare ervaring voor de vrouw en (ook vaak) voor haar omgeving”, schrijven NVOG-voorzitter Astrid Vollebregt en KNOV-directeur Charlotte de Schepper in een gezamenlijke reactie. Ze benadrukken dat zo’n ervaring nooit de intentie van de zorgverlener is. “Integendeel.”

Lees verder onder de advertentie

De NVOG en KNOV onderstrepen ook dat ze continu proberen de zorg te optimaliseren. “Dit doen we met onze zwangeren en kraamvrouwen, alle zorgverleners betrokken in de geboortezorg.”

 

Bron: LINDA.nl

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram >

 

Meest bekeken