Minder uren gaan werken of zelfs overwegen te stoppen, omdat je het niet meer kan combineren met de zorg voor je kinderen: zeker sinds corona ervaren veel moeders werkgerelateerde stress. En volgens blogger Valerie Williams is dat niet meer dan logisch.
Lees verder onder de advertentie
‘Toen de coronapandemie begon en de scholen dicht gingen, en we als ouder ineens allerlei beslissingen moesten nemen, voelde ik dat dat meer mijn verantwoordelijkheid was dan die van mijn man. Aangezien ík de primaire ouder ben als het om dit soort dingen gaat’, vertelt Valerie.
Lees verder onder de advertentie
‘Het was logisch dat ik voornamelijk degene zou zijn die de kinderen zou helpen met hun virtuele lessen en het ‘nieuwe normaal’ onder de knie te krijgen. Gelukkig was ik het al gewend om vanuit huis te werken en had ik een baas die het begreep als ik een paar minuten – of langer – niet bereikbaar was. Maar veel moeders kunnen niet hetzelfde zeggen en ervaren mede daardoor veel sneller werkstress dan vaders.’
Minder of stoppen
Ook onderzoeken wijzen dat uit, vertelt Valerie. ‘Een nieuwe studie van de Universiteit van Phoenix onderzocht dat 30 procent van de werkende moeders stress associeert met hun carrière, vergeleken met slechts 23 procent van de vaders. Volgens een ander onderzoek zijn moeders vier tot vijf keer minder uren gaan werken sinds corona, dan vaders.’
Sommige mensen verloren in coronatijd hun baan. Maar er zijn er ook die zelf overwogen hun baan op te zeggen, vertelt Valerie. ‘Onderzoeken wijzen namelijk uit dat 33 procent van de werkende moeders sinds het begin van de pandemie heeft overwogen helemaal te stoppen met werken. Want ja, iemand moet thuisblijven als een kind niet naar school kan gaan, toch? En de statistieken laten zien dat dat meestal niet de vader is.’
Lees verder onder de advertentie
Flexibelere werktijden
Volgens haar is het dus niet meer dan logisch dat moeders veel sneller werk-gerelateerde stress ervaren dan vaders. Maar een oplossing? Valerie: ‘Die is lastig te bedenken. Het zou kunnen beginnen met bedrijven: zij zouden moeders meer ondersteuning moeten bieden. Denk aan flexibelere planning en de mogelijkheid om vanuit huis te (blijven) werken.’
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.