Minder uren gaan werken of zelfs overwegen te stoppen, omdat je het niet meer kan combineren met de zorg voor je kinderen: zeker sinds corona ervaren veel moeders werkgerelateerde stress. En volgens blogger Valerie Williams is dat niet meer dan logisch.
Lees verder onder de advertentie
‘Toen de coronapandemie begon en de scholen dicht gingen, en we als ouder ineens allerlei beslissingen moesten nemen, voelde ik dat dat meer mijn verantwoordelijkheid was dan die van mijn man. Aangezien ík de primaire ouder ben als het om dit soort dingen gaat’, vertelt Valerie.
‘Het was logisch dat ik voornamelijk degene zou zijn die de kinderen zou helpen met hun virtuele lessen en het ‘nieuwe normaal’ onder de knie te krijgen. Gelukkig was ik het al gewend om vanuit huis te werken en had ik een baas die het begreep als ik een paar minuten – of langer – niet bereikbaar was. Maar veel moeders kunnen niet hetzelfde zeggen en ervaren mede daardoor veel sneller werkstress dan vaders.’
Lees verder onder de advertentie
Minder of stoppen
Ook onderzoeken wijzen dat uit, vertelt Valerie. ‘Een nieuwe studie van de Universiteit van Phoenix onderzocht dat 30 procent van de werkende moeders stress associeert met hun carrière, vergeleken met slechts 23 procent van de vaders. Volgens een ander onderzoek zijn moeders vier tot vijf keer minder uren gaan werken sinds corona, dan vaders.’
Sommige mensen verloren in coronatijd hun baan. Maar er zijn er ook die zelf overwogen hun baan op te zeggen, vertelt Valerie. ‘Onderzoeken wijzen namelijk uit dat 33 procent van de werkende moeders sinds het begin van de pandemie heeft overwogen helemaal te stoppen met werken. Want ja, iemand moet thuisblijven als een kind niet naar school kan gaan, toch? En de statistieken laten zien dat dat meestal niet de vader is.’
Lees verder onder de advertentie
Flexibelere werktijden
Volgens haar is het dus niet meer dan logisch dat moeders veel sneller werk-gerelateerde stress ervaren dan vaders. Maar een oplossing? Valerie: ‘Die is lastig te bedenken. Het zou kunnen beginnen met bedrijven: zij zouden moeders meer ondersteuning moeten bieden. Denk aan flexibelere planning en de mogelijkheid om vanuit huis te (blijven) werken.’
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.