De één is voorstander van co-sleeping, de ander begint er niet eens aan. Wendy Wisner behoort tot de eerste groep. Op haar blog legt ze uit waarom haar kinderen altijd, hoe oud ze ook zijn, bij haar in bed mogen liggen.
Lees verder onder de advertentie
‘Mijn ouders zijn gescheiden toen ik negen was en vooral mijn jongere zusje had daar grote moeite mee. Vaak ging ik bij haar in bed liggen om haar te kalmeren’, vertelt Wendy. Toen bedacht ze al dat ze haar eigen kinderen later ook bij haar in bed wilde hebben. ‘Ik realiseerde me op die jonge leeftijd al dat kinderen warmte en genegenheid nodig hebben, niet alleen overdag.’
Lees verder onder de advertentie
Eigen bed
Toen haar eerste kind werd geboren, mocht het meteen bij haar in bed slapen. ‘Natuurlijk volgens alle veiligheidsrichtlijnen, maar het was de enige manier om hem te laten slapen. En de enige manier waarop borstvoeding ’s nachts lukte.’ Met haar tweede ging het precies zo.
‘Het is echt niet zo dat ik mijn kinderen niet alleen kunnen of mogen slapen. Ze hebben altijd hun eigen slaapkamers gehad, en we moedigen ze zelfs aan om alleen te slapen. Maar meestal komen ze dan toch terug bij ons, omdat ze gewoon bij ons willen zijn. Wie ben ik om dan nee te zeggen?’
Lees verder onder de advertentie
Taboe
Wendy had verwacht dat haar kinderen op wat latere leeftijd wel klaar zouden zijn met het bed van hun ouders. ‘Maar dat heeft lang geduurd. Mijn zoon is nu een tiener en slaapt nu pas in zijn eigen kamer. Maar hij weet dat hij bij ons nog altijd welkom is, mocht dat nodig zijn.’
Ze denkt dat het veel vaker voorkomt dat grotere kinderen nog bij hun ouders slapen. ‘Maar het is echt een taboe. Daarom deel ik mijn verhaal, om uit te leggen dat er niets mis mee is. Het komt uiteindelijk echt wel goed met je kind. Door samen te slapen leer je ze juist dat de genegenheid die je als ouders biedt, niet ophoudt als de lichten uitgaan. En ook dat hun behoeften er toe doen.’
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.