Stephanie: “Ja, vandaag nog! Ze zijn daar om te leren.. niet om te Netflixen en games te spelen. (En er zijn ook problemen met gossip girl accounts.) Hier op school hebben ze daarom al gezegd dat de telefoon alleen in de kluisjes en op het schoolplein mogen.”
Lees verder onder de advertentie
Mariska: “Als docent zeg ik: ja liever vandaag dan morgen. Alleen er zijn ook problemen mee. Ten eerste: hoe handhaaf je dit? Zeggen ze dat ze hun telefoon niet mee hebben of mag je nu elke tas omspitten (en moet je dat willen?). Al kan je een rooster natuurlijk ook op een andere manier checken: gewoon weer tonen op de tv, net als vroeger, of de docent van het lesuur ervoor noemt het op.”
Marloes: “Ja, bij mijn zoon op middelbare school is dit al zo. Handhaven gaat erg goed, de gms gaat in het kluisje. Wordt je gezien met gsm? Dan kan je hem om 17 uur ophalen.”
Lieke: “Ik ben docent op de middelbare school en bij ons is het verbod er al voor in de lokalen en gangen. Het scheelt echt heel veel onrust in de lessen en leerlingen communiceren weer meer met elkaar!”
Lees verder onder de advertentie
Carlijn: “Zeker een goed idee! Telefoon en social media zijn al verslavend genoeg. Op school hoor je te leren en niet te swipen!”
Linda: “Ja hoor heel goed idee. Dan leren ze in ieder geval sociaal gedrag. Bij mijn zoon is het al niet toegestaan. Daar moet de telefoon in de kluis en mag er einde dag pas uit. Werkt prima. Roosters zijn ook uit te printen of anders op te lossen zoals het vroeger ook ging.”
Jolanda: “Ik ben 34 en ga ook nog 1 dag in de week naar school. Denk niet dat ik mijn telefoon gauw ergens in een doosje ga stoppen. Voor basisscholen en voortgezet onderwijs? Topregel, daar ben ik het helemaal mee eens!”
Lees verder onder de advertentie
Karin: “Ja ben voor! Zie in onze omgeving dat ze kinderen expres voor schut zetten en dan filmen en dat filmpje achtervolgd ze dan overal. Weg ermee tijdens de lestijden.”
Dana: “Klote dingen…verzieken een hoop. Ik hoop het zo lang mogelijk uit te stellen die rommel!”
Susan: “Bij mijn zoon op school geldt een smartphone(eigenlijk “smart-alles”)-verbod. Hij weet niet beter, want is tegelijk met de invoering van het verbod gestart. Ik hoor hem er nooit over. Ik lees dat veel ouders hier het er niet mee eens zijn dat er geen smartphones mogen worden gebruikt in de pauzes. Bij mijn zoon op school heeft dit ook te maken met het creëren van veiligheid. Zo weet je in elk geval dat de leerlingen elkaar onderling niet gaan filmen en die filmpjes weer verspreiden, etc. Natuurlijk kan dit ook buiten school, maar ik snap wel dat de school dit op haar terrein wil tegengaan. En zoals ik zei, mijn zoon is niet anders gewend en klaagt er niet over.”
Mirjam: “Ik vind dat het tijdens pauzes gewoon moet kunnen. Wij als volwassenen weten allemaal dat middelbare school een drukke en misschien zelfs een stressvolle tijd is geweest. Even ontspanning in de pauzes moet kunnen.”
Merlijn: “Heel goed idee! Bij binnenkomst in het kluisje en bij het naar huis gaan weer meenemen. Er is niets mis met je concentreren in de klas en lol en gezellig kletsen met je klasgenoten in de pauzes. Door de mega 24/7 stroom van informatie op het internet en social media kan je niet anders dan (zeker als puber) totaal overprikkeld raken en het gevoel hebben van niets willen missen. Mogen ze thuis afspraken over maken met hun ouders, maar geen discussies hierover op school. Zal uiteindelijk een hoop rust geven voor de leerlingen en de leraren.”
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.