Heb je (schoon)ouders die zich nogal bemoeien met de manier waarop jij je kind opvoedt? Vader Clint Edwards kan erover meepraten – en ontdekte dat dit bij heel veel gezinnen het geval is.
Lees verder onder de advertentie
‘De eerste twee jaar na de geboorte van onze zoon, paste mijn schoonmoeder regelmatig op. Daarmee hielp ze ons enorm, maar ze negeerde wel zo’n beetje drie kwart van onze ‘regels’’, vertelt Clint. Hij en z’n vrouw deden daar niet moeilijk over – ze waren allang blij dat ze konden studeren en werken dankzij hun (schoon)moeder, maar vervelend was het wel.
Lees verder onder de advertentie
Veel meningsverschillen
Volgens onderzoek van het C.S. Mott Children’s Hospital zijn Clint en z’n vrouw niet het enige stel dat meningsverschillen heeft met de grootouders over de opvoeding van hun kind.
‘Meer dan tweeduizend ouders zijn ondervraagd’, zegt Clint. ‘De meeste discussies die zij met hun (schoon)ouders hebben, gaan over discipline (57%). Verder zijn maaltijden (44%) en tv of schermtijd (36%) ook gevoelige onderwerpen. Andere kwesties draaiden om veiligheid en gezondheid, bedtijden en het delen van foto’s op social media.’
‘Wij als ouders, beslissen’
Clint verbaast zich niet over de uitkomst van het onderzoek. ‘Ik ben vaak met vrienden uit eten geweest en bijna bij ieder etentje was er wel één die klaagde over hoe zijn ouders hem probeerden te vertellen wat de beste manier van opvoeden is.’
Lees verder onder de advertentie
Volgens Clint zijn adviezen natuurlijk welkom en is het voor de ontwikkeling van een kind heel belangrijk dat hij tijd doorbrengt met zijn opa en oma. ‘Maar alsjeblieft, laat grootouders beseffen dat de regels uiteindelijk bepaald worden door de ouders.’
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.