Behoefte aan me-time? ‘Volgens mij heb je bewust gekozen om kinderen te krijgen’

31.07.2024 21:00
buikpijn kind Bron: Unsplash

Moeder zijn is een van de mooiste avonturen die je kunt beleven. Maar zelfs de meest toegewijde mama heeft af en toe behoefte aan een beetje me-time. Dan komt een oppas als geroepen.

Uitdaging

Maar dat blijkt vaak lastiger dan je zou denken. Emma (34) staat voor een uitdaging. Ze is dolgelukkig met haar 2-jarig zoontje, maar zou graag wat meer tijd voor zichzelf willen inplannen. Haar ouders passen al twee keer per maand op, maar hebben hun grenzen gesteld: omdat haar moeder nog werkt en haar vrije tijd voor zichzelf wil houden, kunnen ze niet meer oppassen.

Ook haar schoonouders hebben een drukke agenda en zitten niet te wachten op een vaste oppasdag. Ze staan wel open voor hulp bij speciale gelegenheden zoals bruiloften of begrafenissen, maar een structurele oppasrol zit er niet in.

Lees ook – Tara: ‘Een dertienjarige laten oppassen bleek een heel slecht idee’

Ieder kind gaat uit logeren, behalve haar zoontje

Steeds vaker hoort Emma van vriendinnen dat hun kinderen af en toe een nachtje bij opa en oma blijven slapen, zodat zij lekker op pad kunnen en uitslapen. Of dat ze een avondje vrij hebben en de hele nacht kunnen doorslapen. Bijna elk kind lijkt wel eens uit logeren te gaan, behalve haar zoontje.

Wanneer Emma dit opnieuw bij haar moeder aankaart, schiet ze in de lach. “Hartstikke leuk hoor, dat oppassen, maar mijn nachtrust is heilig. Ik heb genoeg slapeloze nachten gehad toen jullie klein waren,” zegt haar moeder. Emma begrijpt het, maar baalt er toch van.

Lees ook – Laurie: ‘Het typische beeld van een oma strookt allang niet meer met de realiteit’

Dit vinden jullie:

Jullie vonden hier wat van. Dit is een greep uit jullie reacties:

Alian ziet dit als een verantwoordelijkheid die nou eenmaal bij het ouderschap hoort: ”Volgens mij heb je zelf bewust gekozen om kinderen te krijgen. Met een beetje voorbereiding wist je de consequenties daarvan. Als je avondjes weg wilt of weekendjes zonder kinderen had je moeten wachten met kinderen krijgen. Het is je eigen verantwoordelijkheid vanaf de dag dat ze geboren worden tot heel veel jaren daarna. Af en toe eens oppas inzetten is normaal, maar alleen als het echt nodig is en als de kinderen doorslapen.”

Anitta vindt dat opa en oma hun rust verdienen: ”Tja, dat weet je nou eenmaal als je aan kinderen begint. Opa en oma hebben die tijd ook gehad, nu mogen ze gewoon genieten van de vrije dagen die ze hebben. Ze werken tenslotte ook nog.”

Rosemarie vindt juist dat je de momenten met opa en oma moet koesteren: ”Ik kan me daar niks bij voorstellen. Mijn kinderen mogen altijd bij oma of bij mijn zus slapen. Voorheen konden ze ook altijd bij andere opa en oma terecht. Nu ze wat kwakkelen met hun gezondheid gaat dat helaas niet meer. Onze kinderen hebben mooie herinneringen aan hun grootouders, net als ik. Er is niks mis met in deze drukke tijd soms even een avondje voor jezelf te hebben.

Pearl vindt juist dat Emma’s ouders hier wat meer voor open mogen staan: ”Nou Thank God voor m’n schoonzus en ouders. Ik vind eerlijk gezegd een beetje waardeloos dat af en toe logeren bij beide ouders teveel is. Tuurlijk heb je zelf voor kinderen gekozen, maar ook je ouders kozen dit in de weet dat je dan (hopelijk) ooit ook kleinkinderen krijgt.”

Joan kiest ervoor om andere familieleden te laten bijspringen: ”Precies daarom heb ik met mijn zusje de regeling dat de ene maand mijn dochter daarheen gaat om te logeren en de andere maand haar kinderen bij ons komen. Zo heb je elke twee maanden zo’n 30-35 uur om even man/vrouw te zijn, uit te slapen, etc. De kinderen vinden het fantastisch dus is het een win-winsituatie voor alle betrokkenen.”

Kate vindt dat je daar geen familie voor nodig hebt: ”Gewoon een oppas regelen als je een avondje weg wilt.”

Jeannette laat haar kinderen bij vrienden logeren: ”Wij regelden dit met vrienden. Af en toe logeerden hun kinderen bij ons en hadden zij een avondje vrij. Andersom konden onze kinderen ook hier en daar een nachtje bij hun terecht. Prima oplossing voor ons beiden.”

Renate kan talloze oplossingen bedenken: ”Ga lekker met een vriendin een weekend weg als je dat leuk vindt. Tijd samen met je partner heb je als de kinderen slapen. Een gewone oppas woont in elke straat, alleen daar betaal je voor. Ik zie echt even het probleem niet. Voor weekendjes of weekjes weg hebben ze Center Parcs bedacht, waarbij je je kinderen gewoon kunt meenemen. Mocht de nood echt heel hoog zijn, dan zijn er toch ook nog tantes, vriendinnen of desnoods de buren waar ze een keer mogen logeren.”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.