Als jouw kind het eerste kleinkind van je ouders is, komt daar een mooi voordeel bij kijken: alle tijd die zij willen vrijmaken om op te passen gaat naar jouw kleintje. Als je broer of zus dan ook ineens een kind krijgt, kan dat de dynamiek behoorlijk in de war schoppen.
Lees verder onder de advertentie
Een anonieme blogger op Scarymommy.com kan daarover meepraten. “Mijn schoonzus is zwanger en ik ben er niet klaar voor om mijn ouders met haar te delen.”
Ouders moeten oppastijd verdelen
“Mijn ouders zijn de allerleukste opa en oma ter wereld. Ze hebben drie kleinkinderen en die zijn alle drie van mij. Mijn oudste zoon is 10 jaar, dus ik weet al 10 jaar niet beter dan dat ik ze niet hoef te delen. Nu is mijn schoonzus zwanger en komt daar verandering in”, schrijft ze.
Heel veel hulp
“Ik weet dat dit egoïstisch klinkt en dat ik dankbaar moet zijn dat we ze al 10 jaar lang voor onszelf hebben. Want de waarheid is: we hebben heel veel aan ze. Ze passen meerdere keren per week op, staan altijd klaar om de kinderen uit school te halen als dat nodig is en mijn kinderen mogen er vaak logeren. We zijn zo gewend aan deze dynamiek dat ik op zie tegen de verandering.” De blogger laat weten dat ze eigenlijk niet zonder de hulp van haar ouders kan, omdat zij en haar partner beide een drukke baan hebben.
Lees verder onder de advertentie
Eerdere ervaring
Ook heeft ze eenzelfde soort situatie al eens eerder meegemaakt. “Toen mijn oudste zoon geboren werd, was hij ook het eerste kleinkind van de ouders van mijn man. Ze konden niet wachten om op te passen en boden het continu aan. Inmiddels hebben zijn zussen ook kinderen en passen zijn ouders nauwelijks nog op bij ons. Ze hebben de tijd er gewoonweg niet voor. Het komt voor dat we de ouders van mijn man maar één keer per maand zien. Ze bieden ook nooit meer spontaan aan om op te passen, omdat ze al zoveel gevraagd worden.”
Lees verder onder de advertentie
Verwend
Ze is ook bang dat het haar kinderen zal kwetsen als ze hun opa en oma minder gaan zien: “Vooral mijn dochter is erg gehecht aan haar oma. Het zal haar hart breken als zij haar minder vaak uit school kan halen of als ze niet meer iedere week mag komen logeren.” De blogger vindt het lastig om haar zorgen met haar ouders te delen. “Het voelt nogal verwend, en de blijdschap rondom de komst van de baby is natuurlijk het belangrijkst. Dat wil ik niet overschaduwen.”
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag