Ik ben nogal perfectionistisch en raadpleeg graag opvoedboeken. Maar als ik alles moet doen wat de deskundigen zeggen, schiet ik blijkbaar zwaar tekort. Ze spreken elkaar soms ook nog tegen. Hoe weet ik wie ik moet geloven?
Lees verder onder de advertentie
U moet geen enkele deskundige geloven (behalve de tantes Els en Do, maar wij zijn dan ook geen deskundigen). Volgens Dr. Carolien Gravesteijn van de Hogeschool Leiden maken moderne opvoeddeskundigen ouders vooral onzeker. Omdat ze te veel vanuit kinderen denken en te weinig vanuit ouders. Daardoor raken die laatsten overbelast. Ze hebben het gevoel dat ze alle verantwoordelijkheid voor het geluk van hun kinderen in de schoenen geschoven krijgen. Dit in een tijdsgewricht waarin burnouts toch al op de loer liggen omdat we zo veel van onszelf eisen.
Lees verder onder de advertentie
Vertrouw op uzelf
Gooi de boeken in de gracht, anders wordt u hartstikke gek. Vertrouw op uzelf. ‘U weet meer dan u denkt’, schreef de beroemde pedagoog Benjamin Spock in 1950. Volgens hem zijn ouders door de natuur uitgerust met het talent hun kinderen op te voeden. Je zou zeggen dat Spock zichzelf daarmee overbodig maakte, maar zijn opvoedbijbel Baby- en kinderverzorging vloog over de toonbank. Omdat hij een verademing was vergeleken met zijn strenge collega’s. Die schreven bijvoorbeeld voor dat je kinderen niet moest knuffelen. Daar werden het maar watjes van. Van Spock moesten ouders hun kinderen juist veel knuffelen. Vandaar de wereldwijde verbijstering toen Spocks zonen vertelden dat hij een kille vader was geweest die hun voor het slapengaan een hand gaf.
Nu dwalen we af. Wat we zeggen willen: diep in u zit een feilloos ouderinstinct dat is bedekt met onzekerheid. Het enige wat u hoeft te doen is het te ontdekken. In plaats van opvoedboeken lezen, gaat u leuke dingen doen. Kunt u het toch niet laten: lees dan alleen nog dr. Spock (als het niet beneden onze waardigheid zou zijn, zouden wij ook ons eigen boek aanprijzen: Geef dat kind een slok jenever. Saskia Noort zei erover: ‘Elk advies van deze moesjes werkt!’ En Linda de Mol jubelde: ‘Was dit boek er maar geweest toen mijn kinderen klein waren.’).
Lees verder onder de advertentie
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.