Hoewel millennials zijn opgevoed door de generatie babyboomers, kortweg boomers, verschilt hun opvoedstijl erg van die van hun ouders. Zo voeden millennials hun kinderen, de kleinkinderen van boomers, heel bewust op. Vaak ook bewust anders dan hoe hun ouders dat deden. Die opvoedstijl, gentle parenting genoemd, zorgt dan ook wel eens voor een omhoog schietende wenkbrauw van de boomer-generatie.
Lees verder onder de advertentie
Britt: “Als ik, millennial-moeder van drie, uit eigen ervaring mag spreken voed ik mijn kinderen inderdaad bewust heel anders op dan hoe ik zelf ben opgevoed. Ook denk ik het beter te doen dan mijn ouders, net als vele andere millennials. Dat levert hier en daar draaiende ogen en opgetrokken wenkbrauwen op, maar dat maakt me eerlijk gezegd niet zo veel uit. Ik sta namelijk heel bewust achter mijn gentle parenting-opvoeding en verbeter mezelf waar dat kan.
Lees verder onder de advertentie
Verschillen tussen het gentle parenting van millennials en de opvoeding van boomers
De grootste verschillen tussen opgevoed zijn door boomers of opgevoed worden door millennials? Boomers keken naar gedrag, deden aan straffen en belonen, aan time-outs, kinderen moesten gehoorzamen en doen wat hun ouders ze opdroegen, zonder uitleg. Misschien merk je dit nog wel eens als je kinderen bij opa en oma zijn.
Lees verder onder de advertentie
Millennials zetten het kind centraal, staan op gelijke hoogte, kijken naar de oorzaak van bepaald gedrag, bespreken gevoelens en zoeken de verbinding.
Zo voeden millennial-ouders op
Na jaren ben ik wel op het punt dat ik mijn boomer-ouders niet meer kwalijk neem hoe ze mij hebben opgevoed. Ze wisten niet beter, zo heb ik geleerd. Zij deden wat hun ouders (de stille generatie) deden of wat ze zelf dachten dat goed was. Tijd voor zelfontwikkeling was er niet: vader werkte en moeder zorgde voor de rest of deed beide. Het internet bestond nog niet en over opvoeden werd op het schoolplein of met vrienden niet echt gepraat.
Lees verder onder de advertentie
Dat is met millennial-ouders wel anders. Opvoeden is voor millennials een van de hoofdonderwerpen in gesprekken met vrienden, Google beantwoordt elke opvoed-vraag in no time en op social media vind je elk slaap- en eetschema. Gentle parenting staat voor verbindend opvoeden met begrip en empathie. De gevoelens en behoeften van het kind staan centraal en de autonomie van kinderen wordt al vanaf de babytijd gestimuleerd. Millennial-ouders bouwen zo samen met het kind een hechte en liefdevolle band op.
Boomers snappen gentle parenting niet altijd
Een belangrijk principe in de gentle parenting-opvoedstijl van millennials is het leren kennen, herkennen een aangeven van grenzen. Verder mogen emoties er zijn en worden die niet weggewuifd. Kinderen worden minder gestraft, maar juist begeleid en millennials praten veel met hun kinderen over elk onderwerp dat je kunt bedenken.
Lees verder onder de advertentie
Boomers kunnen deze opvoedstijl, die bewust heel anders is dan die van hen, zien als kritiek. Ook kan het weerstand oproepen, omdat de oudere generatie denkt dat de gentle parenting-opvoedstijl ‘zwakke’ kinderen oplevert. Door de generatiekloof vinden boomers ook vaak dat kinderen moeten gehoorzamen en straf moeten krijgen, want ‘dat werkte vroeger ook’ en ‘daar wordt een kind niet slechter van’. Verder kan de gentle parenting-opvoedstijl nogal eens verward worden met toegeeflijkheid en ‘het kind de baas laten zijn’.
De valkuil van gentle parenting
Soms leggen millennials te veel druk op zichzelf om het allemaal perfect te doen voor hun kind. Daarbij gaan ze aan hun eigen gevoelens en behoeftes voorbij en dat is een valkuil van de gentle parenting-opvoedstijl. Bovendien kijken kinderen naar hun ouders, dat zijn hun grootste voorbeelden. Ze zullen het dus ook merken als je aan jezelf voorbij gaat en daarmee geef je een bepaald signaal af.
Lees verder onder de advertentie
Laat je kids dus af en toe lekker even bij opa en oma en hun boomer-opvoedstijl, ‘daar worden je kinderen echt niet slechter van’.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
De geboorte van je kind missen: het klinkt als een nachtmerrie die geen enkele vader ooit wil meemaken. Toch overkwam het deze drie mannen. “We zijn inmiddels zes jaar verder, maar ik ben nog steeds niet vergeven.”
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.