Ouderbijdrage: alles wat je moet weten

ouderbijdrage Beeld: Pixabay
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Aan de kosten voor het onderwijs betaal je als ouders ook mee, onder meer via de vrijwillige ouderbijdragen. Maar wat houdt dat in en hoe vrijwillig is het eigenlijk? En kunnen scholen je kind weigeren om deel te nemen aan een activiteit als je niet betaalt? 

Lees verder onder de advertentie

Wij zetten de belangrijkste punten op een rij – wel zo handig.

 

Wat houdt de vrijwillige ouderbijdrage in?

De ouderbijdrage wordt gevraagd om extra activiteiten in het onderwijs te bekostigen. Denk bijvoorbeeld aan schoolreisjes, excursies, feestjes en sportdagen. Op sommige scholen wordt ook het schoolzwemmen en overblijven hiervan betaald. De school bepaalt zelf waar de ouderbijdrage precies aan wordt besteed.

Lees verder onder de advertentie

 

Hoe hoog is de ouderbijdrage?

Ook daar gaat de basisschool zelf over. Het bedrag kan dus per basisschool verschillen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het gemiddeld om 61 euro per kind. Ruim tien jaar geleden was dit 38 euro. Hoe je de vrijwillige ouderbijdrage betaalt – per activiteit, maand of jaar – verschilt ook per school. Als een school een vrijwillige bijdrage aan ouders vraagt, moet dit in de schoolgids vermeld staan.

Lees verder onder de advertentie

 

Lees ook:
‘Sluit kinderen niet uit van schoolreisje als ouders niet hebben betaald’ >

 

Is het verplicht?

Het gaat om een ‘vrijwillige bijdrage’: wettelijk ben je dus niet verplicht om de ouderbijdrage te betalen. Soms wordt de suggestie gewekt dat niet betalen geen optie is, maar een school mag ouders niet onder druk zetten.

Lees verder onder de advertentie


Wat als je de ouderbijdrage niet kunt betalen?

Wil of kun je de ouderbijdrage niet betalen, dan mag je kind alsnog deelnemen aan de activiteiten die onderdeel zijn van het lesprogramma. Daartoe is je kind wettelijk verplicht. Gaat het om een extra activiteit, dan mag de school je kind weigeren om mee te doen. Of dat in de praktijk ook echt gebeurt, verschilt per school. Veel scholen hebben een kortingsregeling of kwijtscheldingsregeling voor ouders die de ouderbijdrage niet kunnen voldoen.

Lees verder onder de advertentie

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken